Кои ще са най-търсените професии през новата година

През следващата година бизнесът е готов да плати огромни възнаграждения за позициите, за които най-трудно се намират служители. Очакванията са заради дефицита на кадри през следващата година заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори. Кои ще са топ професиите за 2022 г. и в кои сфери бизнесът ще наема най-много кадри.

Сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година ще бъдат лекари, медицински работници, строители и програмисти. През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Като всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Всяка година IT специалистите в софтуерната компания, която Огнян Траянов управлява, реализират десетки проекти за държавната администрация и частния сектор. Пазар има, работа също, но все по-трудно се намира кой да я свърши, разказва собственикът. Тъй като кадри в сектора трудно се привличат. „Необходими са месеци, за да намерим правилен кандидат. Сравнително малко нараства броят на производство на такива специалисти, а от друга страна много бурно нараства броят на фирмите, които работят в тази сфера”, обясни Траянов.

Във втората година на пандемията – освен в IT фирмите, за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал. Изключение правят финансовият и застрахователният. Свръхтърсенето на кадри вече отчитат и в онлайн платформите с обяви за работа. А това се оказва сериозно предизвикателство за бизнеса след рестарта на икономиката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене