Македонските депутати обявиха неделята за почивен ден

С 62 гласа „за“ и нито един „против“ депутатите в Събранието на Северна Македония приеха Закона за изменение и допълнение на Закона за трудовите отношения, който прави неделя ден за седмична почивка, информира скопският телевизионен канал ТВ 21.

„Неделята, като неработен ден е реалност. Правителството и Министерството на труда и социалната политика изпълниха обещанието, което дадоха на работниците. „От 1 януари неделята ще бъде ден за седмична почивка за 92% от работещите“, каза министърът на труда и социалната политика Ягода Шахпаска по повод приемането на изменението на Закона за трудовите отношения, който определя неделята като неработен ден.

Министър Шахпаска каза, че това законово решение дава възможност за установяване на баланс между професионалния и личния живот на служителите, като предпоставка за тяхната мотивация и по-голяма ефективност на работното място.

„Работниците са най-големият ни актив. Техният труд трябва да бъде уважаван и оценен. Следователно тези, които ще се занимават с дейности, които поради технико-технологичния процес не трябва да бъдат прекъсвани, ще получават поне 50% по-висока дневна заплата на седмица и почивен ден, който могат да ползват през следващите седем дни. Неспазването на това законово решение ще се установява от Държавната инспекция по труда и работодателите, които нарушат закона, ще получават забрана за работа за 15 дни, а ако нарушението се повтори в рамките на една година, забраната за работа ще бъде 30 дни. „По време на забрана за работа работодателят ще бъде задължен да изплаща на работниците обезщетение в размер на заплатата“, каза Шахпаска.

Тя допълни, че служителите в търговските центрове, т.е. моловете, които ще работят в неделя, ще получават по две дневни надници. Допълнително 2% от реализирания оборот в моловете през предходната година за работа в неделя и празници ще бъдат предназначени за изграждане на нови детски градини.

„Работниците са гръбнакът на нашата икономика и движещата сила на държавата“. „Затова те остават наш приоритет в изграждането на бъдещи политики“, каза министър Шахпаска.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене