Андрей Новаков: Ще повдигна дебата за признаването на дипломите в Европа по единен стандарт

Още в началото на следващата година ще повдигна дебата за признаването на дипломите в Европа по единен стандарт – със срокове, категории и изисквания. Единна диплома не може да има, но за един българин, който е завършил в Брюксел и иска да се върне да учи в България, трябва да се знае неговата белгийска диплома – за колко време и средства може да се признае. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в заключителната дискусия на конференцията „Български гласове за Европа: за по-добро образование“.

Андрей Новаков обясни, че ако един българин идва от Белгия, от Германия или Испания, изискванията са различни – едните искат превод, другите – легализация, някъде се признават изпити, а при други – не.

„Ако българската диплома се признава за две седмици в Германия, не виждам проблем германската диплома да се признава също за две седмици в България. И това да става при ясно разписана процедура, условия и средства. Европа е на първо място по научни публикации, но за да знаем какво ще се случи с образованието в Европа, трябва да знаем какво ще се случи със самата Европа“, коментира Новаков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене