Денков за зърнопроизводителите: Държат се като терористи

„През последните 2 дни започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: „Ако не го направите, ние ще блокираме държавата“. Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество“, това коментира пред журналисти премиерът акад. Николай Денков по повод исканията на зърнопроизводителите след падането на забраната за внос на зърно от Украйна.

Той отново заяви, че те са отказали планираната за днес в 11 часа в Министерския съвет среща и отново ги призова да седнат на масата, за да бъдат обсъдени конкретни теми, а не „да протестираме по принцип“.

На въпрос къде се къса нишката в преговорите той отговори, че това идвало от „другата страна“.

Денков посочи, че аргументите на зърнопроизводителите са напълно несъстоятелни.

„Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че над 2 милиарда лева държавата дава. Не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства“, посочи той.

Премиерът отново припомни, че голяма част от средствата в сектора идват именно от ЕС.

„Не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение, че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава и тогава да слагат забрани за украинските стоки по решение на Европейската комисия. Така че трябва да бъде пределно ясно – има нужда от диалог. Те трябва да намерят пътя за преговорите в Министерския съвет“, каза Денков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене