Студена Луна изгрява преди Коледа

Студената Луна изгрява преди Коледа. Това е най-дългото пълнолуние в годината и последното преди зимното слънцестоене в северното полукълбо.

За да видите Студената Луна в пълния й блясък, погледнете нагоре към 4:36 часа тази нощ. Ако пропуснете този момент, все пак ще имате шанс да видите лунното шоу, защото месецът ще изглежда пълен няколко дни поред – от петък вечерта до понеделник сутринта, което превръща почивните дни в „уикенд на пълнолунието“, посочват от НАСА. Студената Луна ще бъде на небето за 15 часа и 33 минути. Времето е достатъчно, за да могат любителите на фотографията да условят момента.

Студената Луна е наречена така по очевидни причини, тъй като това време на годината носи дълги, студени нощи. Други имена на декемврийската Луна са Мразовитата Луна и Зимната Луна според НАСА. Във вторник ще настъпи астрономическата зима. Всъщност зимното слънцестоене прави Студената Луна най-дългото пълнолуние в годината, което й носи името Дълга нощна луна, съобщи НАСА. По време на пълнолуние слънцето, Земята и Луната се подреждат на въображаема 180-градусова линия.

Лунно шоу ще има и през следващата година. През 2022 година от България ще имаме възможност да наблюдаваме началните фази на едно пълно лунно затъмнение, разказа пред БТА директорът на Варненската обсерватория Свежина Димитрова. По думите й броят на този тип явления ще бъде общо четири, но от нашата страна ще се видят само две от тях. На 16 май догодина ще станем свидетели на началните фази на пълното лунно затъмнение, допълни Димитрова. По думите й явлението ще може да се проследи най-добре от Южна Америка, Антарктика и югоизточните части на Тихия океан. Продължителността на пълната фаза на затъмнението ще бъде 1 час и 24 минути. У нас по-добра видимост ще имат любителите, които живеят в Западна България. През 2022 г. се очаква и преминаването на няколко комети със средна яркост, които ще могат да бъдат наблюдавани с бинокъл или с малък любителски телескоп.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене