Тема с продължение! За да се отбележи както трябва 100 – годишнината на болницата в Гоце Делчев трябва да се създаде инициативен комитет!

Когато отбелязваме сто годишния юбилей на болницата в град Гоце Делчев ние съвременниците се прекланяме пред ентусиазма и дръзновението на нашите предшественици, прокарали пътя на медицинската наука на практика в този отдалечен район на нашата страна.     

С уважение си спомняме за първите медицински служители с несгодите и трудните условия при които са работили. Ако за историята 50 или 70 години са само миг, то за болницата в гр. Гоце Делчев тези десетилетия са време на упорито изграждане, непрекъснато развитие и утвърждаване.

Предстои ни да отблежим тържествено този юбилей. Дали ще бъде присъствен зависи от развитието на пандемията с Ковид 19. Независимо от всички обстоятелства – политически, икономически, здравни, столетието на болницата в гр. Гоце Делчев трябва да се отбележи по някакъв забележим начин и да стане достояние на нашата общественост.

Д-Р БЛАГОЙ ТИТЯНОВ – дългогодишен главен лекар

Д-Р БЛАГОЙ ТИТЯНОВ – дългогодишен главен лекар

За всичко това е необходимо създаване на Инициативен съвет – комитет, който да поеме в ръцете си тази задача със съответния план на действие в зависимост от обстановката през 2022 година. Дните си минават един след друг, а с това и настоящата 2021г. Добре се знае, че ние българите обичаме да се оплакваме и отлагаме работата от днес за утре. Ето защо обстоятелствата налагат, тази задача да се изпълнява по създаден предварителен план. Този план трябва да стане достояние и се съгласува с Общинските съвети гр. Гоце Делчев, гр. Хаджидимово, с. Сатовча, с. Гърмен, РЦЗ гр. Благоевград и МЗ. Интересен е фактът, че досега не е честван някакъв юбилей на болницата в гр. Гоце Делчев за разлика от колективите в гр. Благоевград, гр. Разлог, гр. Сандански и гр. Петрич. По спомен на д-р Рангел Тасев, управител и хирург на болницата от 1939 – 1945 г., през 1942г. са направили малко тържество, отбелязвайки 20-годишнината на лечебното заведение в гр. Неврокоп. Целта е била да се засили вниманието на властите по започнатото строителство на сградата на новата /сегашната болница/, а това са трудните години на Втората световна война. Това го потвърди пред мене и тогавашния ръководител на строежа Васил Радованов. Аз го потърсих в гр. София да даде експертно мнение за строеж надстройка на болницата пред МЗ, където през януари 1976г. се настани акушеро-гинекологично отделение с 85 легла и се разкриха още няколко отделения като нервно, ортопедия и реанимация. По този начин всички раждания от района се насочваха в болницата и се закриха селските родилни домове.

????????????????????????????????????

Винаги се намират причини кръглите годишнини на болницата в гр. Гоце Делче да не се отбелязват като: Възродителен процес, земетресения, наводнения, безпаричие и др. В същото време колективите в районните болници на Благоевградски окръг организираха чудесни годишнини с научна програма и тържествени събрания на персонала, гости и граждани в киносалоните. Аз като зам.главен лекар по лечебната част на болницата съм я представял и вземал участие в тези тържества, поднасяйки традиционните приветствени адреси, прочутите Неврокопски чанове/звънци/ и малки сувенирни балички тютюн от сорта Неврокопска басма. Важно е вниманието, а не цената на подаръка. Сега аз вярвам, че младите колеги от болницата ни ще се постараят да отбележим по достоен начин Столетието на болницата в гр. Гоце Делчев. През 2018 г. В гр. София се чествуваше Столетието на Първия медицински факултет основан през 1918 г. В България. Той мина под девиза: Столетия, Поколения, Личности! Аз мисля, че този девиз заслужава болницата в гр. Г. Делчев.

Древните римляни са казали чудесна мъдрост, че написаното остава, а думите отлитат. Затова трябва да се помисли да се напише и напечата нещо за тази 100 годишнина! Да не забравяме, че няма настояще и бъдеще без минало! И нещо много важно: едно е да искаш, друго е да можеш и трето е да го направиш. Затова дерзайте колеги.

Д-р Димитър Фидошев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене