Зеленият сертификат за служителите от държавната администрация се въвежда отсрочено

В рамките на деня министър-председателят Кирил Петков ще подпише заповед за отсрочено въвеждане на изискването за зелен сертификат за служителите от държавната администрация, които влизат в сградата на Министерския съвет. Заповедта ще започне да действа не по-рано от 40 дни, съобщи Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков след края на днешното правителствено заседание.

Пред медиите Бориславова уточни, че мярката е насочена към държавната администрация, а граждани и журналисти ще бъдат обслужвани при спазване на ковид мерките. Става дума за ограничителните изисквания за разстояние, както и за носене на защитна маска в обособени за целта помещения и пространства на територията на сградата на Министерски съвет, уточни началникът на политическия кабинет на министър-председателя.

Предвижда се осигуряването на ваксинационен пункт за всички служители на Министерския съвет, които желаят доброволно да се ваксинират. „Ще бъде анализирана допълнително възможността за това кои лица желаят да продължат да работят от вкъщи, дали те разполагат с всички необходими условия за целта, както и ще бъдат осигурени бързи тестове“, каза още Бориславова.

В рамките на заседанието кабинетът взе решение да се премине към изпълнение на Национален план за държавна администрация без ковид. Бориславова обясни, че се предвижда поетапна програма въз основа на предварителен анализ за това как представителите на държавата да дадат личен пример за начина на работа, при който намалява разпространението на новия вирус. „Бе обсъдено решението да бъде съгласувано с Министерство на финансите и с Министерство на здравеопазването, за да може да има пълна осигуреност на плана, който тепърва ще бъде развиван занапред не по-рано от март 2022 г.“, подчерта Лена Бориславова. Тя бе категорична, че за да започне ефективно прилагане на стратегията, ще се даде реална възможност на всички засегнати лица и заинтересовани страни да изразят мнение, както и да се подготвят в зависимост от обсъждания пакет мерки с цел „администрация без ковид“.

В хода на заседанието на кабинета бе разгледан също доклад на Министерство на здравеопазването, оценяващ ковид кризата и определящ стъпките за информационна кампания, насочена към различни групи от обществото с цел повишаване на нивото на ваксинация.

Бориславова информира още, че премиерът Кирил Петков ще проведе среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на образованието и науката акад. Николай Денков заради неусвоени средства по програми за изграждане на нови детски градини. „Знаете какъв сериозен недостиг на места в детски градини и ясли има на територията на град София. Надяваме по време на тази обща среща да бъдат предприети положителни стъпки, за да може с по-бързи темпове да започне изграждането на тези заведения, така че да се отговори на нуждите на гражданите на София“, отбеляза Бориславова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене