Премиерът Петков: Без сериозен анализ в енергийната система не може крайните потребители да се товарят с допълнителни разходи

Преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на топлофикация не може крайните потребители да се товарят с допълнителни разходи чрез повишаване на цените. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на правителственото заседание по повод приетия от Народното събрание вчера мораториум върху цената на тока, водата и парното.

Премиерът бе категоричен, че всяко бъдещо действие в тази посока трябва да се предприема само след пълен анализ и задължително след прилагането на всички възможности за намаляване на разходите в енергийната система. „Това ще бъде нашият подход занапред, така че всяка неефективност да не води до по-високи цени“, посочи министър-председателят.

Кирил Петков акцентира върху основните теми на днешното заседание на кабинета. Премиерът подчерта, че вчера бе проведена конструктивна среща с областните управители на засегнатите от наводненията региони и днес очаква пълен доклад за щетите с детайлно разписани единични цени и количествено-стойностни сметки за извършването на възстановителните дейности.

Петков добави, че правителството си е поставило два приоритета – да помогне на пострадалите бързо като в същото време средствата, които ще бъдат изразходвани, да са максимално проверени като разходна част след добра координация с министерствата. Ще бъде прекратена практиката от миналото при извънредни положения набързо да се дават пари без внимателно обследване на разходите.

Като знакова тема на днешното заседание на кабинета премиерът определи предложението за повече инвестиции на държавата в детски градини и училища. „Това ще е приоритет на цялото ни правителство, заявявали сме го неведнъж с коалиционните ни партньори“, каза още Петков. Друг приоритет за кабинета е културата и в тази връзка министър-председателят съобщи, че високото пеене от селата Долен и Сатовча беше вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Премиерът Петков добави пред медиите, че по време на първото си работно посещение в чужбина – в европейската столица Брюксел, ще представи основните приоритети в работата на новото българско правителство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене