Спасителят от кв. „Струмско“ Боян Кондуров: Не мога да свикна с мъката в очите на хората

„Въпреки годините натрупан опит не мога да свикна с мъката в очите на пострадалите хора, на които сме помагали.“ Това казва ръководителят на противопожарната служба в Благоевград Боян Кондуров, който е отличен с национален приз „Пожарникар на годината 2017“ за потушаването на горския пожар край град Кресна, в който той и колегите му се борят с развилнелите се пламъци шест денонощия.
И миналата вечер в разразилият се пожар в благоевградския квартал „Струмско“ Боян Кондуров се хвърли заедно с колегите си за пореден път в огъня, за да спасяват живота на хората от цял вход на осеметажен жилищен блок и тяхното имущество. Спасени бяха 27 пострадали, между които и две пеленачета-близнаци на 38 дни. За съжаление трима загубиха живота си, задушени и изпепелени от огъня.

Род

Роденият през 1982 г. в Благоевград Боян Василев Кондуров израства в обикновено семейство. Когато през 2001 г. завършва Математическата гимназия в областния град, той не си е помислял за професията пожарникар. Вслушва се в съвета на майка си, която го насочва към Академията на МВР в Симеоново. Оттук започва всичко. През 2008 г. Боян минава курс за повишаване на квалификацията по „Височинни аварийно-спасителни действия с ползване на въжена и въжени устройства“ в Академията на МВР, Факултет „Пожарна безопасност и защита на население“. От 24 октомври 2005 до 2011 г. Кондуров заема длъжностите инспектор втора степен и инструктор пета степен по пожарогасене, аварийно спасителна дейност и защита на населението в Разлог.
Благодарение на качествата си и упоритият труд през 2012 г. 30-годишният тогава Боян е назначен на началник Районна служба пожарна безопасност и защита на населението първа степен в Благоевград.

Семейство

Човекът, който споделя живота си с Боян, е неговата съпруга – пътният инженер Кристина, специалист по изграждане на магистрали. Тя е истински крепител на семейното огнище. Когато посреднощ го вдигат в акция, Кристина мислено гаси пожара заедно с него. Не е броил стотиците акции, но за 16 години служба сигурно са над 1000 досега., казва огнеборецът на журналисти.

Първи

Той никога няма да забрави първото си произшествие – голям пожар в Разложко. Той, още новобранец, се хвърля рисковано в пламъците. С времето нещата си идват на мястото и Боян трупа опит с мисии в чужбина – горски пожари и наводнения в Русия, Гърция и Северна Македония, както и големият пожар в Пирин през 2017 г. Тогава огънят опустошава хиляди декари вековна гора над Кресненското дефиле, а десетина семейства от селата останаха без покрив над главите си.

Честен

Боян Кондуров е уравновесен човек и изключително честен. Качества, които трябва да идват отвътре за специалист с неговата професия. Над 600 пъти е влизал в пламъците, зад гърба си има хиляди спасени човешки животи. Боян заявява, че работата му е обвързана със ситуации, от които всички бягат, но той и колегите му трябва да са там. С тях успешно са спасявали хората и техните домове. Не липсват обаче и трагични случаи като последният пожар в кв. Струмско, в който той с огромно съжаление и тъга споделя за намирането на овъглените тела и починала жена от задушаване. Колегите му Давид Гълъбов и Костадин Емезов самоотвержено спасяваха деца, майки и бебета при пожара. „Всеки път има страх! Моментът, в който спре да те е страх, значи или имаш проблем или лъжеш“-искрен е Боян.

Признание

Боян Кондуров получава удовлетворение, когато е отличен с националния приз „Пожарникар на годината през 2017 г.“ Той му е връчен във Военния клуб в София за тежкия горски пожар край град Кресна, в който Кондуров и колегите му се борят с развилнелите се пламъци шест денонощия. Поставил е самата купа на победител не до другите си отличия в кабинета, а в коридора. “Това не е толкова лична награда, тя е за всеки мой колега, за целият ни колектив, всеки от тях е допринесъл за отличието“, обясни тогава Боян пред благоевградски журналисти.
Затрупаха го с благодарности
Профилът на Боян Кондуров във Фейсбук беше затрупан с благодарствени коментари за последната акция в „Струмско“. „Винаги съм знаела, че си голям човек“ Във всички измерения на думата „голям“. Виждам, че много хора ти пишат, а аз ще го направя от дълг, респект и благодарност. Защото големите хора трябва да се мотивират, защото трябва да знаят, че не са сами , защото трябва да имат повод да продължават! Зная, че трите загуби за теб са тежки, зная само, че докато плачехме в къщи, се молех да си там и да спасиш онези, които не могат да се спасят. Браво, Боян! Ти просто показа още веднъж, че има смисъл и че истинските мъже и професионалисти са тук. Поклон пред огромния ти дух и респект. Не спирай! За пореден път си спасител…Дано цяла България разбере какво богатство имаме! Гордея се, че те познавам наистина…Много се гордея“-пише Анели Николова.

Игнорира притесненията си от височини

Без притеснения началникът районната благоевградска пожарна признава за страха си от високото, въпреки че работата му е обвързана с височини: „Работил съм на високо със стълби, високи близо 30 метра. В такива моменти игнорирам страха и целта ми е една- да се загаси огъня и да се спасят хората“.
Имат ли една седмица отпуска, той и жена му Кристина веднага тръгват към морето. Дори и в свободното си време хобито на Боян е свързано с работата му – колекционира макети на пожарникарски коли и каски.
Боян Кондуров сега е само на 39-години, а му предстоят все повече срещи с огъня. “Вълнуваща е тръпката, когато се качваш в големия червен автомобил и сирената те призовава към поредното произшествие. Има един адреналин, който всички колеги изпитваме. Нашата работа е такава, че помагане на хората и може би ни е достатъчно, когато си свършим работата както трябва , да видим тяхната благодарност в очите им,“ споделял е не веднъж с журналисти Боян Кондуров.

Припомня противопожарните правила

Главния инспектор Боан Кондуров припомня основните правила за пожарна безопасност: Абсолютно забранено е изгарянето на горими отпадъци, суха растителност и други растителни отпадъци. Забранява се паленето на открит огън и използването на открити огнеизточници в земеделските площи. Забранено е паленето на огън в близост до в близост до горски масиви и селскостопански постройки. Гражданите да не хвърлят угарки от цигари през прозорците на МПС при пътуване. В никакъв случай да не се пали огън за почистване на междублокови пространства в населените места. Също така да не се пали огън в близост до бензиностанции и газ станции, складове за лесно запалими и горими течности и складове за горими материали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене