Почти сигурно? Бившият зам. министър на образованието Ваня Добрева ще води листата на БСП в Пиринско?

изтеглен файлНовоизбраният лидер на БСП Михаил Миков ще поведе листата за 25-и многомандатен избирателен район в София за изборите на 5 октомври, научи първо „Всеки ден“. Вече бившият парламентарен председател има най-много номинации за челното място, дадени му от столичните социалисти в последните дни. Миков вероятно ще избере да води и списъка с червени кандидат-депутати във Видин, тъй като родното му място Кула е в района.

 Така може да избира откъде да стане народен избраник в следващия състав на законодателната институция след вота наесен. 25-и МИР се смята за запазен за лидера на БСП от години. Сергей Станишев също водеше битките си от него. Листите на партиите трябва да са готови до края на август и регистрирани в ЦИК още в първите дни на септември. Затова и социалистите вече са насрочили партийните събрания.

 Очаква се до дни на заседание на пленума да бъдат обявени пилотните фигури за всеки списък. Източниците на „Всеки ден“ в червената централа разкриха още, че най-вероятният водач на листата в центъра на София – 24-ти МИР, е Петър Курумбашев. Той се размина с мястото си на евродепутат, след като президентът на ПЕС и бивш лидер на Столетницата Сергей Станишев избра Брюксел пред София. Фурията Корнелия Нинова отново ще се кандидатира за народен избраник от София-област. Тя има добри шансове и за Пловдив-област. В града обаче горещо искали актьорът Стефан Данаилов да води списъка. Много номинации за Ламбо има и за 23-ти МИР в София.

 Междувременно се заговори, че големи промени в челните позиции при социалистите няма да има. Мая Манолова може да се раздели с водаческото място в Кюстендил, но за да го заеме в Сливен, твърдят запознати. Бившата образователна министърка Анелия Клисарова пък спечелила от караниците между варненските депутати Борислав Гуцанов и Красимир Янков и затова щяла да поведе бесепарите в морската столица.

 „Всеки ден“ научи още, че Столетницата ще бори повторението на случая с 27-годишния Момчил Неков от последните европейски избори, при който той замина за Европарламента на късмет, защото бе с номер 15 в бюлетината, носеща същите цифри. Така гражданските квоти в софийските листи ще бъдат разпределени на различни места. Надпартийните кандидати ще бъдат съответно на 3-то, 4-то и 5-о място, за да не се засекат всички с евентуалния партиен номер за участие във вота, който ЦИК ще даде след жребий.

Кой е номер 1 в БСП?

Благоевград – Ваня Добрева
Бургас – Павел Маринов
Варна – Анелия Клисарова
Велико Търново – Мариана Бояджиева
Видин- Михаил Миков
Враца – Янаки Стоилов
Русе и Шумен – Димитър Дъбов
Габрово – Йордан Стойков
Добрич – Сияна Фудулова
Кюстендил – Иво Атанасов
Кърджали – Милко Багдасаров
Ловеч – Димитър Горов
Монтана и Ямбол – Атанас Мерджанов
Пазарджик – Явор Гечев
Перник – Ангел Найденов
Пловдив – Стефан Данаилов
Пловдив-област и София-област – Корнелия Нинова
Разград – Георги Божинов
Силистра – Антон Кутев
Сливен – Мая Манолова
Смолян – Дора Янкова
София – област – Корнелия Нинова
Търговище – Явор Куюмджиев
Хасково – Драгомир Стойнев
Шумен – Димитър Дъбов
23 МИР София – Стефан Данаилов
24 МИР София – Петър Курумбашев
25 МИР София – Михаил Миков

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене