Преглед на националния печат

104203-pechat-vestnici“Труд”

Народът иска коалиционна власт

35,9% от българите, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват на 5 октомври, ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 18,3% – за БСП. Това сочат данните от национално представително изследване на “Галъп интернешънъл”, проведено между 12 и 18 септември със собствено финансиране.

 

Владика размаха пръст на политиците

Великотърновският митрополит Григорий размаха пръст на политиците, които се бяха изсипали за честванията на 106 г. от обявяването на Независимостта в старата столица. От трибуната пред Царския дворец на крепостта Царевец Владиката предупреди бъдещите депутати да не забравят кой им плаща заплатите.

 

“Стандарт”

Взимаш пенсията от всяка поща

Скоро възрастните хора ще могат да си получават пенсията от всяка поща в страната. Така, ако живеете в Севлиево и отидете при децата във Варна, няма да се налага да биете път до мястото, където е адресната ви регистрация, за да си вземете парите. След 31 октомври влиза в сила нова услуга, която ще даде възможност пенсиите да се получават във всеки пощенски клон, съобщи новият изпълнителен директор на „Български пощи“ Станислав Дочев.

 

Брюксел готов на отстъпки за “Южен поток”

Европейската комисия е готова да обсъди с Русия строежа на газопровода „Южен поток“, включително и въпроса за допускането на отстъпки от законодателството на ЕС при изпълнението на проекта. Това заяви на пресконференция в Брюксел Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Очаква се обсъждането да стане на насрочените за 26 септември в Берлин тристранни преговори между ЕС, Русия и Украйна по газовия спор между Москва и Киев, който с наближаването на зимата заплашва да прерасне в газова криза за Европа.

 

“24 часа”

Балканите ги чакат все повече порои с риск от наводнения, ще става все по-горещо

Наблюдава се драматично затопляне на климата в целия свят през последния век. Има определени периоди, когато то е много бързо, и други, както е през последното десетилетие, когато е далеч по-бавно. В момента се намираме в етап, когато затоплянето е на средно ниво, нито твърде бързо, нито твърде бавно. Това е очаквано в климат, в който важните естествени цикли се случват едновременно с климатичните промени. Това казва в интервю за „24 часа“ ученият Кристофър Фийлд, който изследва последиците от изменението на климата от молекулярен до глобален мащаб.

 

“Сега”

Само 19 от над 4600 бежанци са успели да си намерят работа

С първи успехи в намирането на работа на бежанци се похвалиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). През последните четири месеца 19 чужденци със статут са подписали трудови договори в различни общини и градове на страната със съдействието на Агенцията по заетостта. Те са били наети за шивачи, оператори на трикотажна машина, кроячи, механици на шевни машини, готвачи и пиколо в хотел, става ясно от справка на ДАБ, озаглавена „Плахи първи стъпки на трудовия пазар“. Основно бежанците са заети в шивашката промишленост.

 

281 300 лв. са събрани от глоби за пушене за 6 месеца

281 300 лв. са наложените глоби за неспазване на забраната за тютюнопушене на обществени места за половин година, сочат данните на Министерството на здравеопазването. Издадени са 485 постановления за глоби. Това означава, че средната санкция, наложена на нарушител, е около 580 лв. Засечените нередности са 885. Проверени са близо 105 000 обекта в цялата страна.

 

“Монитор”

Отличнички продават дрога за джобни

Отличнички стават дилъри срещу 50 лева за джобни пари. Това е новата мода в училище, за която алармираха неправителствени организации и обезпокоени родители, които вече са съобщили и в полицията. В резултат на това вече има задържано 18-годишно момиче, крило марихуана в сутиена си. В дома й пък били открити цял плик от дрогата, както и електронна везна. Заради зачестилите случаи от Охранителна полиция са разпоредили да има по един униформен пред всяко училище, който да следи за съмнителни лица.

 

Българи мизерстват на гроздобер в Италия

Италиански работодатели превърнаха български гастарбайтери в роби. Нашенците отишли да берат грозде край северния град Асти след сключен договор, според който ще работят по 2 дни в седмицата. Когато пристигнали на място обаче, се оказало, че работодателите не са осигурили нито жилище, нито храна на подчинените си. Така близо 150 сезонни работници са принудени да се настанят в импровизирани палатки. Българите са лишени от топла вода, а санитарният възел представлява 2 химически тоалетни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене