Зацикля делото срещу Ахмед Башев!

Краят на месец ноември на 29 – то число от 14.00 ч. 19-ти състав на Специализирания наказателен съд разгледа дело срещу Ахмед Башев за безстопанственост. Топ Преса първа ви информира, че преди две години бе внесен обвинителен акт срещу Ахмед Башев, бивш кмет на община Гърмен, привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост. Това е направено от Окръжна прокуратура Благоевград.

Башев, който бе кмет на Гърмен от 1999 г. до 2013 г., е обвинен, че с действията и бездействието си причинил значителна щета на стопанството в размер на 3 млн. лв. Това станало при изграждането на обходен път между селата Рибново, община Гърмен и Осеново, община Банско, с дължина от 11 км. Изграждането се наложило, тъй като свличания през 2005 г. направили трудно проходим участък от пътя с. Огняново – с. Рибново в община Гърмен, които силно затруднило обслужването на жителите на селата Рибново, Осиково и Скребатно.

Към юни 2010 г. целевите средства, предоставени на община Гърмен, за изграждане на обходния път достигнали 17 435 268 лева. Чрез множество действия и бездействия Башев, в качеството си на кмет, осъществил умишлена безстопанственост, като не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество, посочва прокуратурата. Кметът подписал договор за строителство, без да е била уговорена цената на включените в предмета на сделката строително-монтажни работи (СМР). Допуснал изпълнителят по договорите за строителство и анексите да извършва СМР, без да има издадено разрешение за строеж и сключени договори за авторски надзор/контрол с проектантите. Башев допуснал и други нарушения, включително подписване на платежни документи за превод на целеви средства за извършени СМР в нарушение на закона, посочва прокуратурата.

Делото в съда зацикля обаче, информират ни адвокати. Вещи лица, свидетели, които трудно биват намерени или търсят повод да отрагат делата пречат на процеса. Самият Башев бил доволен от този факт, разчитайки това зацикляне или шинканиране, както му викат адвокатите да прекрачи давността за това наказание и той да спечели делото служебно. Другата надежда на Башев била, да се закрие Специализираният съд и делото да увисне, а докато стигне до следващ съдебен състав пак давността щяла да мине. Прокуратурата обаче била мотивирана за докаже твърденията си и това трудно може да стане, казват от държавното обвинение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене