Тровят масово котки с антифриз в Дупница, полицията пое случая

За масово отравяне на котки в района на улица “Венелин” при Чепкалото и ул. “Трети гвардейски полк“, сигнализираха дупничани. Полицията вече се отзовава два дни на сигнали на граждани, чиито домашни котки са станали жертва на серийния отровител. Сред потърпевшите са художничката от Дупница Милена Найденова, на която са отровени в двора й двете й котета, съседите й срещу нея на ул. „Трети гвардейски полк” семейство Илия и Уляна Илиеви, на които са отровени котка майка с двете й котета, като е подхвърлена найлонова кесийка с антифриз в двора.

На ул. „Венелин” при Чепкалото също с найлонова кесия, затисната във вратата на гараж, отровиха петгодишната котка Шери на пенсионираната медицинска сестра Мария Иванова. Шери бе закарана вечерта в неделя в спешен денонощен ветеринарен център в Благоевград, изследванията показаха антифриз в кръвта, който е увредил напълно бъбреците й. Въпреки че жената даде почти половината си пенсия – 142 лв., за да спаси котката си и въпреки системата и лекарствата, котката умря. Ветеринарите споделиха: Безсилни сме срещу антифриза. Около Чепкалото служителят на кучкарника в Дупница в сряда е прибрал отровени пет котки. Вчера там бе открита още една отровена котка.

Потърпевшите обсъждаха безспорния факт, че примамките с антифриза са хвърлени в дворовете на хората, пред къщите им, до контейнерите. Чуваха се и съмнения, че някой е разпоредил, но кой! Мария Иванова вижда, че котките ближат празна найлонова кесия, затисната при гаража на съседката, но не й минава през ум да им я вземе. Същото нещо вижда и Уляна Илиева в двора на съседката си, художничката Милена Найденова. Уляна бе много потресена, как не се усъмнила, че може да е отрова. „Това е голям грях за Дупница преди светлия християнски празник Рождество Христово. Кой можа да го стори? Знае ли какво е да обичаш котка и как обича котка? Не мога да приема такава жестокост”, заяви Уляна.

Собственици на отровени котки потърсиха съдействие от органите на реда и обявиха парична награда за информация за откриване на отровителя, заявиха, че ще се обърнат към НПО за защита на животните и котките.

Дупнишкият ветеринар д-р Първан Дангов, който е вещо лице към съда, сподели, че законът е предвидил до пет години затвор за подобно деяние и глоба над три хиляди лева.

„В трудните дни на пандемия, когато хората са дистанцирани от общуване с близки, съседи и приятели, котките и кучетата са не само домашен приятел, но и домашен психотерапевт, защото ни подкрепят с присъствието си, с нежността си, с обичта си ни създават чувство за нормалност в анормалната обстановка в пандемията. За пенсионерите, които рядко се виждат с близките си, котката е незаменим приятел и другар. Да отровиш тази любов и да убиеш вярата на хората в доброто е непростимо”, сподели художничката Милена Найденова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене