Вигенин в Гърменско: Тютюнът има бъдеще, държавата да застане зад производителите!

main_b (1)Държавата трябва да продължи да подпомага производството на тютюн, защото секторът има бъдеще. Това заяви водачът на листата на социалистите в 1 Благоевградски МИР Кристиан Вигенин по време на среща с тютюнопроизводители в село Дебрен, община Гърмен.

Вигенин припомни, че по време на управлението на ГЕРБ беше прокарана пълна либерализация на пазара на тютюна, което доведе до липса на ефективен контрол, а производителите бяха поставени в силна зависимост от фирмите, изкупуващи тютюна, а оттам до ниски цени и забавени плащания.

„Ще настояваме новият Закон за тютюна, одобрен на първо четене с подкрепата на БСП, да бъде сред първите, които новото Народно събрание ще приеме“, заяви водачът на листата в Пиринско и припомни, че именно БСП осигури 100 млн. лв. национални доплащания за тютюнопроизводителите в бюджета за тази година.

„В момента се опитват да ни убедят, че тютюнопроизводството няма бъдеще в България и света, но изследванията показват точно обратното. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ застава зад производителите, които с мъка си изкарват прехраната на полето и ние ще ги защитим, защото секторът е ключов за целия регион“, подчерта още Вигенин.

По време на срещите си Вигенин беше подкрепен от Корнелия Нинова, водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в София-област.

„В парламента ще бъда вашият глас, но сега имам нуждата от вашата подкрепа – за БСП и за Кристиaн Вигенин. Познавам го добре, той ще брани вашите интереси и заедно с него ще решаваме проблемите ви“, заяви Нинова.

Бившият външен министър обясни, че тежък проблем не само за региона, но и за държавата е демографската криза. Той припомни, че в тази сфера подкрепеното от БСП правителство е предприело редица мерки в подкрепа на майчинството и отглеждането на деца, както и за насърчаване на младежката заетост.

Водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обяви, че младите социалисти в областта започват разяснитетелна кампания за възможностите, които дава „младежката гаранция” – извоюван от европейските социалисти нов инструмент за борба с младежката безработица, по който България ще разполага с над 100 млн евро в следващите години.

По думите на Вигенин социалистическата партия е единствената, която в предишния парламент е настоявала да се преразгледа несправедливата пенсионна реформа, прокарана от ГЕРБ.

„Успяхме да направим малка стъпка, като наложихме мораториум върху увеличаването на пенсионната възраст, но за повече не получихме подкрепа от ДПС, въпреки че техните избиратели също са пряко засегнати. Отсега е ясно, че минималната възраст за пенсиониране ще продължи да расте, ако БСП не получи мнозинство“, предупреди Вигенин по време на срещи в селата Скребатно, Горно Дряново и Гърмен.

„Възможността хората да се пенсионират до две години преди навършване на пенсионна възраст е едно от предложенията, залегнали в платформата на БСП, за което също нямаше подкрепа в предишния мандат“, подчерта Вигенин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене