Втора работа като обслужващ персонал – предпочитан източник на допълнителен доход в Неврокопско

Помощник в кухня и камериерки са сред най-търсения персонал от работодателите в заведенията, хотелите и комплексите в сферата на туризма Неврокопско. Парадоксалното е, че от една страна има търсещи работа, а от друга – недостиг на работна ръка в този сектор на местния пазар на труда. Според източници на Топ преса в основата на проблема стои разминаванията в очакванията на двете страни. Работещи като обслужващ персонал – камериерки, рецепционисти, бармани, сервитьори се сблъскват с изисквания да изпълняват и несвойствени за длъжността им дейности. Това условие се оправдава от работодателите като необходимост за оптимално запълване и натоварване през работното време, за което плащат заплати. Например, рецепционистка да помага влизайки в ролята на барман или помощник-готвач да приготвя пици, а чистачки на ресторанти да влизат в кухнята да белят картофи.
По неофициална информация много от неврокопчани, затруднени в изплащането на големи сметки, например кредити, търсят като втора работа именно такива – обслужващ персонал в заведение.

Ресторанти, къщи за гости и хотелски комплекси са по-предпочитани места за почасова втора работа в сравнение с индустриалния сектор, каквито са шивашките цехове. Работници на големи фабрики, каквито има много в региона, също търсят допълнителни доходи чрез работа в заведения, независимо, че са доволни от първия си работодател. Основната мотивация са финансите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене