Схемата на ЕС „роуминг като у дома“ ще действа до 2032 г

Съветът на Европейския съюз се споразумя с Европейския парламент за удължаване на схемата „роуминг като у дома“ до 2032 г., предаде Euronews.

Регламентът е в сила от 2017 г. насам. Той позволява на жителите на ЕС да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да използват мобилни данни при пътувания в ЕС, без допълнителни разходи и със същото качество, с което се ползват у дома.

„Новият регламент ще удължи до 2032 г. срока на действие на съществуващата система, при която гражданите не могат да бъдат таксувани допълнително за разговори или мобилни данни, използвани по време на пътуване в рамките на ЕС, и ще донесе и нови предимства“, посочва се в изявление на Европейската комисия.

С промените, които ще влязат в сила на 1 юли 2022 г., ще се въведе например 5G покритие навсякъде, където е възможно, за хората, които обикновено имат 5G услуги у дома, допълват от ЕК.

Операторите също така ще са задължени да информират потребителите за допълнителни такси при обаждания към номера за услуги, бюра за помощ или застрахователни компании.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене