Даваме десетки милиони за лекарства и болнично лечение на COVID-19 месечно

Правителството всеки месец дава десетки милиони за лекарства и осигуряване на болнична помощ в условията на пандемия, но ваксинирането срещу коронавирусната инфекция са най-сигурният начин да се предпазим от тежко протичане на заболяването и смърт. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Не е нужно да рискуваме здравето си и да даваме толкова пари, след като имаме надеждната защита на ваксините, при това на много по-ниска цена“, заяви той, след като си постави трета доза. Здравният министър посочи, че самият той вече има тройна защита, защото е преболедувал, ваксиниран, а от днес има и поставена бустерна доза.

Към 9 декември в България са поставени близо 3,5 млн. дози, а над 1,8 млн. души са със завършен ваксинационен курс, отчете д-р Кацаров. Той коментира още, че въвеждането на „зеления сертификат“ е допринесло за увеличаване интереса към ваксинацията в страната, като броят поставени на седмична база ваксини се е увеличил четирикратно спрямо лятото.

Според данните над 90% от починалите от COVID-19 в нашата страна са възрастни неваксинирани граждани. „Нормално е, когато се пуска един нов продукт, като ваксините за Ковид-19, всеки лекар да иска безспорни доказателства за неговата безопасност и ефективност. Една година по-късно нямаме никакво основание да се съмняваме. В света вече са поставени над 7 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19, а случаите на тежки странични реакции са по-малко от 1 на 1 млн. Ваксините са високоефктивни – в над 90% от случаите те гарантират леко протичане на болестта. Те наистина спасяват живот“, каца още Кацаров.

По повод на предстоящите коледни празници той апелира да спазваме мерките. „Спазвайте изискванията на „зеления сертификат“, ваксинирайте се, ако още не сте го направили, сложете си бустерна доза, носете маски там, където средата е по-рискова, спазвайте въведените ограничения. Пазете живота си и този на своите близки!“, призова министърът.

Във връзка с новия вариант на SARS-CoV-2 – Омикрон министър Кацаров припомни, че на Националния център по заразни и паразитни болести вече са отпуснати допълнителни средства за секвениране на проби. „Все още Омикрон не е установен у нас, но досега известните варианти на вируса не ни подминаха, така че няма причина да мислим, че това ще се случи сега. Предприети са всички необходими мерки –  когато новият вариант се появи в Южна Африка ние вече бяхме забранили влизането в страната от тези държави“, уточни здравният министър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене