Къща за гости в Скребатно с оборот по-малък от плануваното, няма да връща субсидии

Къща за гости в гърменското село Скребатно няма да връща получените 178 608 лв. субсидии по Програмата за развитие на селските райони, реши на първа инстанция Административният съд в Благоевград. Къщата е построена през 2015 г. с капацитет за 14 туристи, и е една от десетките проверени от Държавен фонд „Земеделие“ дали се ползват по предназначение и генерират приходи от селски туризъм.

За да спечели проекта, собственичката Искра О. е заложила бизнес-план за приходи за три години по 144 300 лв. от нощувки, джакузи и допълнителни туристически услуги. За 2016, 2017 и 2018 г. това прави общо 433 хил. лв. Проверка обаче показала, че приходите за трите години са общо около 21 хил. лв., което е 4,87% от заложеното. Безспорно е било установено, че къщата за гости се използва по предназначение, но приходите от дейността не покриват одобрения проект.
Заради неизпълнение на бизнес плана, ДФЗ е наложила финансова санкция за възстановяване на цялата безвъзмездна помощ от 178 608 лв.

Актът за публично държавно вземане на ДФЗ е обжалван в съда от собственичката. Според съда, производството по определяне на финансова корекция не било проведено правилно. Актът бил издаден при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и при неправилно приложение на законите, заради което е отменен.
ДФЗ ще трябва да плати 6079 лв. разноски по делото на собственичката на къщата за гости, а решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене