Една любопитна история, свързана с единствената черква в Неврокопската епархия, носеща името на Света Ана

На 9 декември е празник на майката на Света Богородица. Църквата почита Света Ана, майката на Пресвета Богородица.

Според библейския разказ св. Анна произхожда от Ароновия род и е дъщеря на свещеник от Витлеем. Съпругът ѝ Йоаким бил потомък на Давидовия род. Двамата живеели в Назарет и били праведни хора и добри християни. Нещастието им било, че близо 20 години нямали деца. Отчаян, Йоаким отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в строг пост и молитва. По същото време св. Анна излязла в градината и като видяла на едно дърво гнездо с новоизлюпени пиленца, със сълзи на очи се помолила и тя да има дете. Според библейския разказ Бог чул молбите ѝ и чрез архангел Гавраил известил, че Анна ще роди дъщеря и ще я нарече Мария. Св. Анна се заклела да посвети детето си в служба на Бога.

Какви са  народните обичаи на този празник?

Светицата е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Почита се от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им, и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на Божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба. Имен ден празнуват: Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел

Черквата „Света Анна“ в село Гърмен е единствената в Неврокопската епархията с това име.

Първата копка за строителството на храма е направена на 6 юни 1993 година – на празника Петдесетница. Проектът на сградата е на архитекта Васил Петров. Парите за изграждането на храма свършват бързо и след няколко години дейностите по строителството са прекратени. Строителството започва отново в 2002 година. От 24 декември 2003 година в храма се служи, а той официално е осветен на 26 юни 2004 година, Успение на Света Ана. Църквата има площ 548 m 2 и в архитектурно отношение е трикорабна, кръстокуполна, с открит трем с колони и арки от северозапад, запад и югозапад. В западния край на сградата има камбанария. Във вътрешността иконостасът е четириредов, като повечето икони са пренесени от полуразрушената възрожденска църква „Свети Георги“ в старото село.

Запазен е разказ на очевидец, свързан с построяването на черквата.

„Гърменчане дойдоа у манастиро „Свети Гьорги“ до Хаджидимово и настоява́ха владиката да им освети цръквата на името на свети Гьорги. Он им беше казва́л, че не е добре и новата цръква да е на името на свети Гьорги, защо в епархията има толкова цръкви на негово име – кога ке иде владика у Гърмен да им служи на празнико?! „Да я кръстите на света Анна, майката на Пресвета Богородица, та да идва всяка година владиката при вас!“ – кажа́ им дедо Натанаил. А они: „Ама ние сме си решили да е на свети Гьорги!“ „Е, тогава защо сте дошли да ме питате? Щом ме питате, „Света Анна“ да я кръстите!“, отсече дедо владика. И они кандиса́а. Така се кръсти цръквата на света Анна“ и владиката я освети во 2004 година“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене