Жителите на с. Рилци скочиха срещу поставянето на 5G антена до къщите им

Жителите на благоевградското с. Рилци скочиха срещу идеята на дружество „Цетин България“ ЕАД да разположи 5G антена в рамките на селото, непосредствено зад къщата на арх. Саргалиев. За намерението на фирмата те разбрали от инвестиционно намерение, с което се иска промяна в общия устройствен план на местността Гогеви валти с цел разполагане в един от имотите на приемо-предавателна станция.

„Настояваме на дружеството да бъде предложено по-удачно място за изграждане на станцията, което да е отдалечено от къщите“, коментира кметът на селото Крум Крумов. Причината е, че той и жителите на Рилци се притесняват за живота и здравето си.

Още в събота вечерта Крумов инициира петиция срещу антената, която за часове събра 136 гласа „подкрепям“ срещу едва 14 „не подкрепям“. Хората гласуват с трите си имена, а сред подкрепилите петицията са и бившият областен лидер на БСП Юлиян Гошев, общинският съветник д-р Владимир Пандев и др.

Успоредно с това до петък Крумов ще събира в кабинета си и подписи на рилчани, които не желаят антената до домовете си. Идеята е следващия понеделник подписката да бъде входирана в деловодството на община Благоевград, за да може да влезе в дневния ред на декемврийската сесия на Общинския съвет.

„Цетин България“ е компания на 1 г., която пое инфраструктурата на един от телекомите. Тя отговаря за клетъчната мрежа (2G, 3G, 4G и най-новата 5G), поддържайки общо 3154 външни базови станции и микро базови станции. Срещу нейните 5G антени вече скочиха жители на Карлово, Поморие, София и други населени места. В социалните мрежи има дори групи срещу въвеждането на мобилните мрежи от 5-о поколение, най-популярната от които е “Stop5G Bulgaria“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене