Сервирането започва с покривката – празнична маса

Универсална и следователно печеливша опция за сервиране на празнична маса е бялата покривка. Тя е подходяща за всяка ситуация – и за семейна вечеря, и за сватба. Маси с кремави, дори светло бежови покривки изглеждат много хубаво. За сватба са препоръчителни светлите цветове. За Коледа, за годишнина, за Нова година, за рожден ден може да се използват покривки с всякакъв цвят, като на преден план излизат тематичните.

Ако за случая планът е да се ползват бели и прозрачни съдове, тогава най-добре е покривката да е в бяло или кремаво. Ако съдовете са цветни, добре е да се избере покривка с техния цвят или на техните шарки. Не е задължително те да се с един и същи цвят. Важно е само да се вземат предвид правилата за съчетание на цветове. Например, оранжевото обикновено не хармонира добре със сиво-синьо, но е добре в комбинация с пясъчно жълто или жълто-зелено. Трябва да се комбинират топли тонове с топли, студени със студени. Не забравяйте за тишлайфера и наперона/горна покривка/ – те ще украсят масата и ще помогнат да се създадат желаните цветови акценти.

Сега може да поговорим за тематичната декорация на масата според сезона.

През лятото първо трябва да се избере стила или темата на сервиране и декора на празничната маса. Може да се направи „лятна“ маса, като се използва мека зелена покривка/зелено поле/ и съдове в жълто, червено, оранжево, дори в люляково до синьо/цветя/. Масата може да бъде украсена с диви цветя. Но една напълно зелена маса/покривка и съдове в зелено/ ще изглежда скучно, даже стресиращо.

Ако на масата преобладава комбинацията на бяло и синьо във всякакви негови нюанси, масата ще е в летен морски стил. А ако се добавят и морски аксесоари, например вази или чаши с формата на раковина, то те ще стоят чудесно на често използваните за целта покривки на бели и сини ивици.

За „есенната“ трапеза могат да се изберат оранжева покривка за основа и съдове в един от нюансите на червено. Масата трябва да е украсена с флорална композиция от изсушени есенни листа и клонки с боровинки.

За да се украси „зимната“маса могат да се използват различни нюанси на синьо, например светло синьо. Добавените прозрачни съдове/асоциация с лед/ ще разбият комбинацията. Масата може да се украси със свещи под формата на ледени висулки, снежни шишарки, цветни кубчета лед.

Деликатен зелен цвят преобладава в пролетната обстановка – цветът на възраждането на природата. При декорацията на „пролетна“ маса често се използват мотиви за завръщане на птиците – салфетки с изображение на птици, мини фигурки, декоративни гнезда с яйца и т.н. Същите тези птичи мотиви трябва да бъдат използвани при сервиране на празничната трапеза за Великден. Подготовката за този празник позволява многоцветност. Като правило са преобладаващи пастелни тонове. Могат да се комбинират едновременно розово, светло зелено, синьо, жълто и други цветове при декорирането, но те не трябва да бъдат прекалено наситени, още повече – крещящи.

И тук може да вмъкнем малко информация за сервирането в комбинация от червено и бяло. Такава ефектна маса се нарича кралска. Червено-белият дизайн може да се използва за сервиране на маса при годишнина от сватба или за Свети Валентин. Това са празници, свързани с любовта. Конфети или листа от рози в средата на масата ще завършат дизайна.

За да се направи комбинацията по-интересна, може да се добави друг цвят – черен, /маса в стил Арт Нуво –ново, модерно изкуство/ или шоколад/вкусна комбинация а ла крем с ягоди и шоколад/.

И отново да се върнем на  бялата покривка. Тя може да се комбинира с всякакъв цвят и винаги масата ще бъде ярка и красива.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене