БГ- тарикати щурмуват Одрин с фалшиви пари

Български тарикати щурмуват пазарите в Одрин с фалшиви пари. Най-пласирани в момента били банкнотите от 20 и 50 лв. Това разказаха от МВР, като уточниха, че схемата е започнала от близо месец, но се засилва със срива на турската лира и падането на цените. В момента се правят проверки на куфарни търговци от България, които почти всеки ден обикалят пазарите в Турция.

Схемата започнала да се върти на пълни обороти преди малко повече от три седмици, споделиха разследващи. Тарикатите пласирали предимно банктноти от 20 и 50 лева , тъй като местните търговци не допускали, че за такива дребни пари някой ще тръгне да ги мами. Много рядко българите обменяли в турски лири, а се знае, че в Одрин навсякъде има табели на български, приемат се и български пари. Клиентите могат да плащат и с евро, но нашенците го избягвали, тъй като нямало откъде да се снабдят с него.

Измамниците избирали да пробутват фалшивите пари на сергии, където имало скупчени много хора и опашка, а продавачите бързали да обслужат всички за кратко време. „Тогава те не се заглеждат, не им прави впечатление видът на хартията и има ли холограмен знак. Има към момента няколко случая на собственици на магазини, които са се оплакали на местните служби, че са били излъгани. Стойността на покупките не надвишава 1000-2000 лв.“, разказаха полицаи.

По оперативни данни левовете менте, с които нашите търговци щурмували одринските пазари, се правели по мазета в Свиленград от хора, които преди са изготвяли фалшиви дипломи. След срива на лирата и масовото пазаруване с левове обаче започнали да печатат 20-толевки и 50-толевки. Продавали ги на по 50-60 бройки за 20% от стойността им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене