Кристиан Вигенин: Преди 40 години имаше повече диалог между Русия и Запада

1

„Отбелязваме 40 години от приемането на Заключителния акт от Хелзиники, но днес Парламентарната асамблея на ОССЕ заседава без руската делегация. По време на Студената война, разделени от Желязна завеса, народите са били в състояние да започнат диалог и да изградят доверие, което днес се руши.“ Това заяви народният представител Кристиан Вигенин по време на дискусия в Хелзинки на тема „40 години след Хелзиники – ролята на социалистите и демократите в Парламентарната асамблея на ОССЕ“. Събитието, организирано по инициатива на Партията на европейските социалисти и на Финландската социалдемократическа партия, събра политици, депутати, експерти от страните-членки на ОССЕ, като заедно с Кристиан Вигенин основни докладчици бяха бившият външен министър на Финландия Ерки Туомиоя, зам.-председателката на финландските социалдемократи Криста Киуру и зам.-председателката на Парламентарната асамблея на ОССЕ Дорис Барнет.

1a

Вигенин подчерта приноса на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, превърнало се по-късно в организация, за мирното съвместно съществуване на държавите от двете страни на Желязната завеса, за изграждането на доверие, което днес е в най-ниската си точка от много години насам. „Отказът на финландското правителство да допусне в страната руски депутати за участие в Парламентарната асамблея на ОССЕ противоречи на духа на организацията и омаловажава ролята и приноса на Финландия.“, заяви Вигенин и допълни, че след началото на кризата в Украйна ОССЕ е останала една от малкото организации, които са давали възможност за равноправен диалог с Русия, но е реален рискът и този форум да бъде блокиран.

Българският депутат и зам.-председател на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на ОССЕ настоя социалистите и демократите в ОССЕ да бъдат по-добре организирани, да координират своите позиции и да направят по-разпознаваеми вижданията на левицата по въпросите на мира, сигурността, диалога и демокрацията. „Светът става все по-несигурен, ценностите, отстоявани в годините, са под атака от различни посоки, длъжни сме да обединим усилия, за да гарантираме стабилността и мирното развитие на Европа и на страните-членки на ОССЕ.“, заключи Кристиан Вигенин.

2

От 5-ти до 9-ти юли в Хелзинки се провежда годишната среща на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, като основната тема е отбелязването на 40 години от приемането на Заключителния акт от Хелзинки, утвърдил нови принципи на международното сътрудничество.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене