Подаряват плодни дръвчета за засаждане в Петрич

Гората.бг ще дари 10 001 плодни и декоративни дървета на граждани на град Петрич и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.
Ще се подаряват приоритетно плодни дръвчета – череши, сливи, дюли, ябълки, арония, както и явори, борове, дъбове, липи, смърч, акация и др. Така заедно-общественост и еколози, ще се доближат до целта – да се посадят 3 милиона дървета в България до 2025 г.  и да се направят Петрич и региона по-зелени, красиви и чисти.
Сред ползите от инициативата е и тази, че ще се осигури паша на пчелите с медоносни дървета.
Дръвчетата ще се подаряват днес в Градски парк Петрич:
https://goo.gl/maps/Ez61p99mDgU3rpMf7

Повечето фиданки са 40-120 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, аронията и дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета не са облагородени (подложни са). Размерите варират.
Всеки приел предизвикателството ще получи и инструкции за съхранение, засаждане и грижа.
Всеки ще може да получи повече от едно дръвче, стига да ги засади законно и да се грижи за тях.

С участието си в кампанията всеки ще се счита, че се е съгласил, че:
1. Ще извърши засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положи максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продава предоставените дръвчета.
4. Предоставените дръвчета не са предвидени за финансиране в одобрени проекти, подпомагани от фондове на Европейския съюз, както и по програми.
5. При възможност ще изпрати снимки от засаждането/развитието на дръвечета, като ги качи директно в група: Гората.бг – група.
6. В случай, че един човек приема дръвчета и за други хора, то се задължава да ги информира за волята на дарителя и ще носи отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
7. Ще трябва да информира своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
8. Всякакви снимки и видеа на гражданите, свързани със събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене