Двоен аршин за зеления сертификат разгневи търговците в ГУМ –Дупница

Двоен аршин за зеления сертификат разгневи търговците в ГУМ –Дупница: За нашите щандове не пускат клиентите, а за магазина от веригата за козметика, с които сме в един вход, пускат всички, без ограничения

Със скандал започна вчера работният ден в ГУМ – Дупница. Наематели скочиха срещу управителката Цветанка Вуковска заради зелените сертификати. От няколко дни на първия етаж се настани голяма верига за дрогерия. На входната врата на ГУМ служител изисква сертификати за влизане до щандовете в магазина, но пуска клиентите за новооткритата дрогерия, а входът е един и същи.

Наематели на щандове се оплакаха, че заради зелените сертификати нямат клиенти. Но пък в дрогерията се пускат всички, без ограничения, и пазаруват.

“Ние стоим по цял ден без оборот, клиентите изчезнаха заради зелените сертификати, а наемите ни чакат да ги платим. За ноември от общината ни опростиха 30% от наемите, но за декември нямаме намаление. Управителката Цв. Вуковска ни натиска да плащаме, а откъде. Значи в дрогерията няма Ковид, а при нас има?” гневяха се вчера наематели. Клиенти, които твърдяха, че са за дрогерията, влизаха без зелени сертификати и вече във входа се насочваха и към щандовете в ГУМ, забеляза репортер на “Струма”.

Управителката на ГУМ Цв. Вуковска потвърди за проблема с „двойния аршин” на наемателите в ГУМ. “Вчера наемателите на щандове вдигнаха луд скандал защо в дрогерията се пускат клиенти без зелен сертификат, а до техните щандове – не. Поискаха от мен да затворя входа, за да не влизат клиенти и в дрогерията. Аз нямам вина за сертификатите, това е заповед на здравния министър, в дрогерии, аптеки, хранителни магазини…. не се изискват сертификати. Аз спазвам  закона, иначе ме грози глоба, в момента се пазарува повече онлайн, което ще доведе да фалити на малки магазини като търговците от ГУМ. Преди време им предложих да платят по 10-15 лв. и да се изработи диплянка, която да се разпространи в Дупница и селата за онлайн търговия, ноте не пожелаха. Търся варианти да помогна на тях, а и на ГУМ като цяло, ,за да не фалира. Затова взехме дрогерията като голям наемател, който да компенсира загубата от останалите щандове. Надявам се да не съм лош пророк, но ако така продължи, след Нова година ще има фалити сред наемателите”, заяви Цв. Вуковска.

Както “Струма” писа, преди няколко месеца бяха проведени търгове за отдаване под наем на щандове в ГУМ – Дупница. Тогава наемателите вдигнаха двойно и тройно началната тръжна цена и стигнаха до рекордните 1000-1300 лв. наем за щанд от 25-30 кв.м. На същия търг половината от първия етаж беше нает от верига магазини за козметика.

Въпреки локдауна заради Ковид-19, който затвори ГУМ за близо 5 месеца, общинското дружество е на печалба за 9-те месеца на 2021 г. с 58 000 лв. Тези данни бяха съобщени на пресконференция вчера от председателя на ОбС – Дупница Костадин Костадинов. За 2020 г. дружеството изплаща 60 000 лв. на общината в Дупница.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене