Иван Кадев: Банско се утвърждава като целогодишна туристическа дестинация

На Международното туристическо изложение „Ваканция и Спа” в София се проведе и открито заседание на Постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм към Националното сдружение на общините в Република България. В панела „Местно икономическо управление” кметът на Банско Иван Кадев представи акценти от концепцията на община Банско за утвърждаването и́ като целогодишна туристическа дестинация с разнообразен туристически продукт.

Общината бе избрана за пилотна община и включена в проект „Растеж чрез активизиране на местния потенциал – ГАЛОП“, изпълняван от Националното сдружение на общините в Република България и Норвежката асоциация на местните власти. Целта на проекта на НСОРБ е насърчаване на местното развитие чрез включване в стопанския оборот на наличните местни дадености – природни, културни, икономически и човешки.

Разработената от Община Банско концепция включва маркетинг и съвременен поглед към културно- историческите дадености, развитие на спортно-рекреационната база, създаване на пазар на местния бизнес, развитие на алтернативни форми на туризъм, създаване на заетост на лица в неравностойно положение, развитие на града като целогодишна дестинация, развитие на традиционни местни занаяти.

„Въз основа на концепцията е разработена Стратегия за ефективно местно развитие на Община Банско 2021 – 2027. А като ключов потенциал в стимулиране развитието на общината се очертават културно-историческите и природни ресурси за развитие на разнообразни форми на туризъм и традиционни производства”, изтъкна в презентацията си кметът на Банско.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене