Започнаха преговорите за коалиционно споразумение на тема „Финанси“

Днес е последният ден на преговори между парламентарно представените политически сили за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление на страната.

Преговорите се водят от лидерите на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. В тях участват експерти на още три парламентарно представени политически сили: „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

По време на разговорите първата тема, кято беше разгледана, е „Финанси“.

„По отношение данъка добавена стойност настояваме да направим разчети през 2022 г. и да видим може ли България да въведе диференцирана ставка данък добавена стойност“, каза Румен Гечев от БСП.

„Предлагаме да се въведе система на семейно подоходно облагане, тъй като България има демографски проблем и ние трябва да създадем условия да облекчим младите работещи семейства, които отглеждат деца“, каза Гечев.

„Една от директивите на ЕС е да се направи по-самостоятелна или напълно самостоятелна пенсионна система. В България свалихме максимум докъм 60 на 100 от средствата за пенсии се осигуряват от българския бюджет, а сега с тези компенсации, които правим заради коронавируса, този дял на бюджета расте, което е допълнителна тежест за бюджета“, каза още той.

„Намаляване на ДДС ставката от 20% на 7% за лекарства и храни от малката потребителска кошница би струвало около 300 млн. лв. Предвиждаме и увеличаване на минималната работна заплата на 700 лв. от началото на 2022 г.“, допълни Орлин Ваташки по време на дискусията.

„Предлагаме минималната работна заплата да се изчислява като процент от средната работна заплата за страната от предходна година. И както казахме семейно подоходно облагане и в тази връзка – необлагаем минимум на единия от родителите за сума в размер на 550 лв. за всяко дете до навършване на 18 години. Това ще коства по наши разчети около 845 млн. лв.“, допълни още Орлин Ваташки.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене