868 лв. е средната брутна месечна заплата в Кюстендилска област

Регионът се нарежда на 26-о място в страната

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил към края на септември 2019 г. достигат 27.7 хиляди, което е почти без промяна спрямо края на юни 2019 година.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 30.5 и 13.7%.

Спрямо края на второто тримесечие на 2019 г. наетите лица в обществения сектор нарастват с 0.9% (до 7.1 хил.), а в частния сектор намаляват с 0.2% (до 20.6 хиляди).

В края на септември 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил са с 2.4% по-малко в сравнение с края на септември 2018 година. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Добивна промишленост” и „Финансови и застрахователни дейности“. Най-голямо процентно увеличение на наетите лица в края на септември 2019 г. спрямо същия период на предходната година има в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, „Селско, горско и рибно стопанство” и „Строителство”.

През третото тримесечие на 2019 г. средната брутна месечна работна заплата за областта e 868 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2019 г. с 1.1%. Най-голямо намаление има в „Строителство” и „Образование”. Икономическата дейност, в която е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата е „Професионални дейности и научни изследвания”.

Средната брутна месечна работна заплата в област Кюстендил през третото тримесечие на 2019 г. за обществения сектор е 1042 лв., а за частния – 806 лева.

В сравнение с третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата за областта нараства с 10.9%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания”, „Транспорт, складиране и пощи”, „Образование“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 15.1%, а в частния сектор – с 8.8%.

В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие на 2019 г. област Кюстендил е на 26-о място по показателя средна брутна месечна работна заплата. Най-високо средномесечно трудово възнаграждение получават наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областите София (столица) – 1 704 лв., Стара Загора – 1 165 лв., Варна – 1 162 лв., София – 1 160 лв., и Враца – 1 154.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене