Защитата видя тенденциозност в процеса срещу кмета на Джигурово, прокуратурата – има доказателства, че е купувал гласове

Тенденциозност в разследването срещу кмета на село Джигурово Александър Мицев, видяха двамата му адвокати  Иван Чолаков и Иво Стефанов. Те определиха процеса срещу селския управник като „лов на вещици” и опит за разправа с кметовете на ВМРО в община Сандански.

„Обществено известно е, че в община Сандански се проверяваха само кметовете на ВМРО – кметът на общината и 5 от 6-те селски кметове, които са от тази партия. Има връзка между ареста на градоначалника Стоянов и на Мицев. Вечерта, когато е задържан общинският кмет, е задържан още един кмет – този на село Склаве. Полицаите са го привиквали през половин час на разпит и са му повтаряли: Кметът Стоянов изгоря, виж ти да се спасиш”, каза днес Иван Чолаков. Днес в Окръжен съд се гледа мярката за неотклонение срещу управника на Джигурово, който с решение на Районен съд бе поставен под домашен арест. Това обаче бе протестирано от прокуратурата и обжалвано от защитата му. Държавното обвинение настоява за по-тежка мярка, а адвокатите на Мицев – за парична гаранция от 500 лева.

Самият обвиняем бе лаконичен пред съда. Той помоли за по-лека мярка за неотклонение и обеща да съдейства на разследващите. „Селото има нужда от кмет. Когато съм под домашен арест, не мога да си изпълнявам служебните задължения. Имам две деца – на 1 и на 3 години, които също се нуждаят от мен. Няма да се укрия”, каза Александър Мицев. Адвокатите му бяха категорични, че изборите са минали и техният подзащитен няма опасност да извърши друго престъпление.

Според Чолаков и Стефанов разследването е тенденциозно и сякаш е водено не от прокуратурата, а от полицията. Те разкриха, че двете лица – баща и син, върху чиито показания се крепи обвинението срещу Мицев, са с тежки интелектуални дефицити. Това е задължавало органите на досъденото производство много внимателно да им изяснят правото да не отговарят на въпроси, за да не уличават себе си в извършване на престъпление. Единият свидетел уличава себе си даже в две престъпления – сам поискал 50 лева, за да гласува по определен начин, а отделно от това накарал жената, с която живее на семейни начала, да гласува „правилно”. Комичното е, че от 50-те лева за жена му мъжът искал да скрие 20 лева за себе си, а на нея да даде само 30 лева.

Проблемът при задържането е, че всяко едно обвинено лице има право да присъства при разпитите на свидетелите пред съдия, особено на тези, които го уличават в извършване на престъпление. Интересно е, че пред съдия са разпитани само тези, които го уличават в престъпление, без Мицев да е присъствал”, уточни Чолаков.

Прокуратурата бе категорична, че кметът на Джигурово трябва да получи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”, тъй като вината му е доказана в хода на досъдебното производство, а и има опасност да повлияе на свидетелите по делото. В дома му и в колата му са намерени списъци с имена на жители на селото. А двама от свидетелите категорично са посочили, че са получили пари от Александър Мицев, за да гласуват за посочена от него партия. В крайна сметка Окръжен съд измени мярката му от домашен арест в парична гаранция от 1000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене