Извънредни разкрития от следствието за ужаса на АМ „Струма“: Всички са загинали заради… ВИДЕО

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева направиха извънредни разкрития във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“.

БЛИЦ припомня, че в ранните часове на вторник – 23 ноември 2021 година, македонски автобус се запали на авутобана. При тежкия инцидент загинаха 45 граждани на Северна Македония, а други седем се спасиха по чудо и бяха настанени в „Пирогов“. По-рано днес от лечебното заведение обявиха какво е състоянието им.

„Няма нито един очевидец на случилото се. Свидетелите-очевидци са нито един“, с това важно уточнение започна Сарафов.

Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. И двамата били будни по време на трагичните събития. Дават обективна информация, разпитани са отделно един от друг и показанията им се припокриват“, поясни още Сарафов и уточни, че в момента се разпитват и други двама от ранения, които са в „Пирогов“.

Той поясни, че аутопсиите на всички загинали вече са готови.

Всички са загинали основно от задушаване в следствие на избухналия пожар, а не от травми от катастрофата или избухнал взрив. Те са били живи в момента на пожара

, вдишали са дима“, поясни Сарафов.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба обясни, че са назначени всички необходими ескпертизи, които да уточнят защо се е стигнало до трагичния инцидент.

Тиражират се версии, че са пренасяли туби с горива и заради това е станала експлозията – тази версия е изследвана, но категорично е отхвърлена от нас. На място са намерени само три туби, но те са били тубите, които са използвали от превозвача.

Версията за терористичен акт не я посочих в първите часове на инцидента, за да не започнат спекулации. Изследвахме и тази версия, търсихме взривни вещества – категорично отхвърляме тази версия“, заяви заместник-главният прокурор и директор на НСлС.

През сълзи Сийка Милева обяви огромна мистерия с още 1 оцелял от ада на „Струма“

На границата в автобуса регистрирали 52 души в него, загиналите са 44, а 7 са в болница – издирват човек от трагедията

През сълзи Сийка Милева обяви огромна мистерия с още 1 оцелял от ада на "Струма" ВИДЕО

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов даде нови подробности около трагедията на магистрала „Струма“ БЛИЦ припомня, че той разкри от какво са починали пътниците в македонския автобус.

Темата коментира и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Именно тя направи шокиращи разкрития около случилото се.

Искам да споделя нещо съвсем лично. Бях на мястото на инцидента, видях обгорелия автобус, видях овъглените човешки тела.

Гледката беше ужасна и това ще остане в спомена ми за цял живот. По-тежка бе ситуацията, когато посетихме „Пирогов“, където са настанени седем от оцелелите пострадали. Според лекарите тя бяха в добро физическо състояние, но психически състоянието им бе много тежко.

В една от стаите видях момче, което е на моята възраст. Аз му казах, че е герой, че е спасил толкова много хора, а той започна да обяснява как е счупил стъклото на автобуса и от там са се спасили осем човека. Аз му казах, но вие сте настанени в болница седем. А той настоя, че са се спасили осем.

Ние намерихме 44 трупа. 7 са оцелелите. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Работим по тази версии. Не искаме да вкарваме объркване сред вас. Може да се касае и за недобър спомен на свидетеля“, допълни Милева.

„На „Капитан Андреево“ са регистрирали, че в автобуса е имало 52. Ние намерихме 44 тела, в болница имаме 7 души. Това означава, че един от пътниците се е прекачил някъде“, разясни Борислав Сарафов.

Следовател разкри какво е направил шофьорът на автобуса-ковчег секунди преди пожара

Той е реагирал преди удара с мантинелата, явно е възприел това действие в последния момент, разкри следователят Маринов

Следовател разкри какво е направил шофьорът на автобуса-ковчег секунди преди пожара ВИДЕО

Подробностите около трагедията на автомагистрала „Струма“ остават. БЛИЦ припомня, че по-рано днес заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов разкри как са загинали пътниците в македонския автобус.

„Водачът на автобуса е реагирал преди удара с мантинелата, явно е възприел това действие в последния момент. Той се е отклонил вдясно незнайно защо и се е нанизал в тази мантинела. Ситуацията там е такава, че може да е изпаднал в лека заблуда, да завие надясно. Тази мантинела, която обичайно се явява еластична преграда, в случая се оказва препятствие.

Това нанизване е значително, защото двете колчета са изкъртени и цялата мантинела я намерихме между предните гуми и предна врата. Там се намира и резервоарът за гориво. Свидетелите потвърждават, че след удара са започнали пламъци вдясно“, обясни следователят Маринов.

„Освен това при удара, предната врата на автобуса е изхвърчала, но там е имало вече пламъци, които са попречили на хората да излязат през нея. Освен това задната врата е била затисната от разделителната мантинела между двете платна“, допълни следователят.

„Това вече е автобус, това са останки от автобус“, заяви пък Сарафов.

„На няколко стотин метра от трагедията намерихме парче от гума, но се оказало, че то е там от много време и не е от автобуса-ковчег“, опроверга Сарафов някои от спекулациите по темата.

„Няма да се замислим да санкционираме никой, който е допуснал тази човешка трагедия‘, увери Борислав Сарафов изтъквайки, че ако има виновен държавен служител, то той ще бъде санкциониран.

„Има разпитани свидетели, че на тази бензиностанция, са спирали автобусите и са се разменяли. Има такива гласни доказателства.

Да, има свидетел, който твърди, че са спасени осем човека. Ще проверим това“, отново обясни следовател Маринов.

Той направи и друго смразяващо кръвта разкритие: „Самото изваждане на телата бе много сложно. За да извадим всяко едно тяло се наложи да се режат ламарини, седалки…“.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=449967189882825

blitz.bg

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене