Брекзитът може да бъде отложен до края на 2019 г.

Процесът на напускане на ЕС от страна на Великобритания може да бъде отложен до края на 2019 г., предава РИА Новости, като се позовава на публикация във вестник Sunday Times.

Правителството на Великобритания вече нееднократно заяви, че му е необходима подготовка за задействането на процеса, а също така изказа намерение за провеждане на предварителни преговори до официалното задействане на чл. 50 от ДФЕС, въпреки че тази възможност беше отхвърлена от европейските лидери. Както беше съобщено по-рано официалното уведомление на Великобритания относно задействането на процеса може да се очаква в началото на 2017 г. В него се предвижда, че договорите на ЕС спират да се прилагат по отношение на напускащата страна две години, след задействането на чл. 50.

Въпреки заявленията, според източници от Лондонското сити, британските министри са предупредили високопоставени представители на финансовия сектор във Великобритания, че задействането на процеса може да се случи в края на 2017 г., което ще отложи напускането на Съюза до края на 2019 г.

„Министрите сега мислят, че задействането може да бъде пренесено за есента на 2017 г.“, заяви един от източниците на изданието. „те не разполагат с инфраструктура за хората, които трябва да бъдат наети. Казват, че дори не знаят правилните въпроси, които трябва да бъдат зададени, когато най-накрая започнат да водят преговори с Европа“, добави той.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене