Животът и геополитиката през погледа на двама англичани в Крушево

Крушево е едно от най-малките села в община Гърмен с малко над 200 жители, чиито къщи, повечето празни, са сгушени в прегръдката на Западните Родопи.
И в миналото, и сега хората тук казват, че при тях зреят най-вкусните круши. Колкото и да обичат родното си място, болшинството от младите и тези на средна възраст обаче са избрали сезонната работа в чужбина, предимно в Англия. Любимият им политик е английската кралица.

„Младите хора от Крушево тръгват с първите кокичета към Англия и се връщат през октомври. Политиката в България не е тяхна тема, но благославят английската кралица, която е най- харесваният политик от тях…защото им дава поминък, което е много тъжно….“, споделя с кратка усмивка и дълга тъга младият кмет Сабри Белянски.

 

А пък англичаните Лили и Ян вече 14 години живеят чудесно в родопското село. Двата са са категорични, че по-хубаво място от Крушево няма.

Ян продава книги по интернет, в книжарницата им има около 50 хиляди тома, а Лили, както я наричат всички в селото, намира новото си призвание да преподава английски език на малки и големи. Посреща с усмивка, която тутакси изчезва, когато се заговари за политика. Най-големият им страх е световното посегателство върху демокрацията:

„В Англия е много трудно да живеем. Там е много скъпо. Когато поостаряхме, решихме, че можем да отидем да работим където и да е. А хората в Крушево са много добри и топли, много си помагаме…“.

Извън политиката и тъжните констатации Ян и Лили се радват на добротата и уважението от всички. Дават и получават, без да пресмятат кое е повече. Това са ми любимите съселяни, заключава и младият кмет на Крушево Сабри Белянски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене