Община Благоевград иска да се отърве от язовир „Бистрица”, не може да го поддържа

Община Благоевград иска да дари на държавата язовира в с. Бистрица, който се ползва за напояване от жителите на махала Горно Демирево. На сесията си в петък общинските съветници ще решат дали да дадат зелена светлина на искането на кмета Илко Стоянов да се прехвърли собсвеността на водоема, както преди време направиха за подобно съоръжение в с. Лешко. Причината за предложението на градоначалника е нуждата от сериозен финансов ресурс и липсата на специалист по поддръжка на язовири в Общинска администрация. През май експертна комисия е ревизирала техническото и експлоатационно състояние на съоръжението и е съставила констативен протокол с 14 предписания на общината. Те е трябвало да се изпълнят до края на август и включват премахване на оградната мрежа, орязване на храстите и дърветата, корекция на преливника, ремонт на изпускателя и спирателния кран. Тъй като кранът е повреден през последните години, хората от махалата слагат маркучи през дигата, за да напояват градините си.

Язовир „Бистрица“ се квалифицира като малък, височината на стената му е 4,5 метра, а обемът на язовирното езеро 5000 куб.м. Съоръжението е изградено през 1975 г. и системите му за оттичане и пълнене са компрометирани, а през последните години то не е поддържано, затлачено е и обрасло с храсти и дървета, мотивира искането си кметът Илко Стоянов. Освен всичко това той посочва, че изпълнението на предписанията изисква заделяне на сериозни финансови средства, каквито на този етап общината трудно би заделила.

Припомняме, че по същите причини преди 4 г. община Благоевград дари на държавата язовир „Хайдутите“ в с. Лешко и той бе сред първите в списъка за обгрижване от създаденото преди 2 г. държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“ с 11 служители в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене