12 благоевградски съветници задължени да си направят бърз антигенен тест

12 благоевградски общински съветници са принудени да си направят бързи Ковид тестове, ако искат да участват в работата на местния парламент на редовната сесия в петък. Това са хората, които не са ваксинирани, нито са преболедували, със сертификат, доказващ това. Решението за затягане на мерките за присъствие на заседанието на ОбС бе взето от Председателския съвет при обсъждане на дневния ред на предстоящата сесия.

„Очаквах, че ще има известна съпротива и недоволство, но колегите приеха без коментари и дискусия въвеждането на временните противоепидемични мерки“, отбеляза председателят на ОбС Радослав Тасков, който е в списъка на ваксинираните и вече дори обмисля поставяне на трета доза.

Предварителна информация сочи, че болшинството от съветниците на Благоевград са ваксинирани. 23-ма души са с документ за направена ваксина, а 6-има са със зелен сертификат след преболедуване. Забраната за присъствие в зала „22-и септември“ без документ, удостоверяващ направена ваксина или отрицателен резултат от медицинско изследване важи за всички, в това число гражданите и кметския екип, както и за новия съветник Асен Кайнакчиев, който ще положи клетва и ще заеме мястото в ОбС на назначения за управител на общинската онкоболница „Св. Мина“ д-р Теодор Велчев.

Кметът Илко Стоянов също няма проблем с присъствието на сесията, тъй като се е ваксинирал. Пред „Струма“ той призна, че не знае дали заместниците му са ваксинирани и имат зелен сертификат, но със сигурност, ако не са, ще са длъжни да представят здравен документ, ако се наложи да дават допълнителни пояснения или да отговарят на въпросите на съветниците.

Секретарят на общината Дейвид Арабаджиев и шефът на екодирекцията Диана Стефанова, които със сигурност ще присъстват на сесията, са със зелен сертификат, тъй като са ваксинирани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене