/ВИДЕО/ Оцелелият в Охридското езеро Никола Томчев: Разменихме си жертвите с македонците, но техните са тройно повече

Никола и Митра се спасиха във водите на Охридското езеро

Чувствам се ужасно и спомените се връщат, казва 77-годишният мъж, който живее втори живот 

„Чувствам се ужасно от момента, в който разбрах за катастрофата на магистрала Струма. Объркан съм, гадно ми е. За нещастие, със Северна Македония си разменихме жертвите. От нас загинаха 15 души, но при тях тройно повече.“

Това коментира пред „България Днес“ 77-годишният Никола Томчев от Пирдоп по повод автобуса ковчег на магистрала „Струма“. Заедно със съпругата си Митра оцеляват по чудо при трагедията в Охридското езеро в Северна Македония, която преди години разтърси България. На 5 септември 2009 г. 15 българи загинаха, след като туристическият кораб „Илинден“ се преобърна във водите на Охридското езеро в Македония. Претъпканият с 55 български туристи плавателен трябваше да ги отведе до манастира „Свети Наум“. Съдът се обърна и потъна за минути на 200 метра от брега.

15 българи загинаха във водите на Охридското езеро

15 българи загинаха във водите на Охридското езеро

„Съгласен съм, че не трябва да се пътува през нощта, защото не се знае какво може да се е случило с шофьора. И при нас, и при тях са организирани екскурзии, при които се случват лоши неща. Но какво да ви кажа – не можем да се затворим в домовете си и да не пътуваме никъде. Мисля си, че трябва да има повече контрол при тези пътувания, за да намалеят инцидентите. Никой не отива някъде, за да умре. Не може да планираш нещо подобно и затова не може да си подготвен. Но това е пътуване… Трябва винаги да си подготвен, че нещо може да се случи“, каза още Томчев, който призна, че за възрастта си се чувства добре.

„Истината е, че всеки иска да вземе парите на хората и не мисли за тяхната безопасност. Нощните преходи с автобуси трябва да бъдат забранени, защото са опасни. Вместо това пътниците трябва да нощуват в хотели, но едва ли някой ще се съгласи да плаща за тях“, добави Томчев. Той споделя, че със съпругата му са ходили до Охрид четири пъти след трагедията.

Пострадалите и близките на жертвите от потъването на „Илинден“ дълго време се съмняваха, че никой няма да бъде наказана за трагедията. На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене