Това не са журналисти, а инквзизитори!

Въпрос на Билянчето Гавазова към експерт от мястото на огненият ад, тази нощ – магистрала Струма: „Гледката е била ужасяваща. Моля. разкажете какви емоции предизвиква тя!“
Като лешояди, почти оргазмично, медиите са яхнали трагедията. СПРЕТЕ СЕ, БЕ! провокира ни Aни Александрова, във фейсбук! И е напълно права! 
Що за садист трябва да бъдеш, да се разваниш на свои източници в МВР да ти пращат снимки на трупове, за да можеш пръв да ги излъчиш в емисията. Условието е колкото повече кръв – толкова по добре.

Две големи трагедии се случиха в последното денонощие в България. Девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, а 46, сред които и много деца, при катастрофа на автобус на магистрала Струма.

Асоциацията на европейските журналисти изразрази съболезнования на близките на загиналите. В същото време обръщаме внимание на медиите, че подобни трагедии трябва да бъдат отразявани със сдържаност и уважение към пострадалите. Смисълът на медийното отразяване не е да се търси сензационност, а да се помогне такива случаи да се избягват в бъдеще.

АЕЖ припомня наръчника си за отразяване на инциденти, който съдържа насоки към журналистите, които имат нелеката задача да са от първите на мястото на трагедията и да са преки свидетели на ужасяващи сцени. В такива моменти е трудно за всеки да се справи със собствените си чувства на скръб и шок, затова следването на професионален протокол за действие е важно за журналистите, както е важно и за служителите на спасителните служби. Наръчникът може да бъде намерен в линка.

Дано „водещите медии“ и техните елитни кореспонденти си опреснят знанията, защото от известители се превърнаха в откровени инквизитори. Не ви ли писна уважаеми читатели, да ви заливат с „трупове“ от малкия екран? Всяка една трагедия за тях е рейтинг, много пари…. То не беше ковид, то не беше война… Сега и на ужаса от една трагедия, трябва да им търпим въпросите от рода „Болеше ли много“ и „Как се чувствате, след ужаса който преживяхте?“. Това не журналистика. Това е словно лешоядство! И е грях! Ако в телевезиите работят набожни хора, дано се озаптят! Иначе в ада ще горят!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене