Димитър Бербатов: Избрах ПАОК, защото е близо до дома

Димитър Бербатов вече е религия в ПАОК. Видя се в дербито срещу АЕК, в което нападателят изигра първите си минути на стадион „Тумба“. При появата му на терена стадионът бе огласен от песента „Димитър Барбатов, сагапо, сагапо“. При всяко негово докосване на топката трибуните избухваха с аплодисменти. Самият Бербатов остана изумен от посрещането и не скри възхищението си от всички в Солун. След мача, в който даде импулс на съотборниците си да обърнат от 0:1 до 2:1, благоевградчанинът даде интервю за вестник „Телеграф“, което е публикувано в днешния му брой.

– Г-н Бербатов, първият ви мач на „Тумба“ съвпадна с първото дерби на ПАОК за сезона. Как оценявате мача?

– Това беше победа на отборния дух. Не е лесно да се изправиш, когато губиш от качествен тим, какъвто е АЕК. Ние обаче успяхме. Това показва, че имаме добър отбор. Да, много млад, но вече способен да обръща мачовете. Убеден съм, че ще се подобряваме играта си и ще продължим да взимаме подобни победи.

– Стадионът беше пълен, атмосферата – като за дерби.

– В съблекалнята и на тренировки момчетата ми разказваха какво е усещането. Знаех много неща, но трябва да го изпиташ лично, за да разбереш и почувстваш. Беше фантастично. Знам, че на всички дербита ще е същото, така че ще бъде интересен сезон.

– Чухте ли какво пее публиката?

– Е, не. Няма как. Когато изляза на терена, се съсредоточавам върху играта.

– Пееха: „Димитър Бербатов, сагапо, сагапо (от гр. – обичаме те)“.

– Което е хубаво, наистина. Отборът е толкова млад, аз съм най-старият тук. На такъв етап в кариерата си съм, че вече не правя име, а помагам – със съвети, с пасове, с играта си, да контролирам, да се радвам. Точно това се получи в този мач. АЕК е добър отбор, поведе ни, но ние заслужавахме да победим. Щеше да е срамно, ако бяхме паднали. Успяхме да обърнем мача, а за това е нужен дух и характер.

– След трансфера ви тук, в Солун, цари истинска истерия. Очаквахте ли тази бербомания?

– Странно ми е, но и приятно. Предполагам, че съм го заслужил през годините, в които играя футбол, и с това, което съм постигнал. Атмосферата на стадиона срещу АЕК също бе много приятна. Готино е. Всички са доволни, както виждам.

– Вече трети мач влизате резерва. Готов ли сте да започнете титуляр?

– Трябва да питате треньора. Аз съм тук, за да помагам на отбора по начина, по който мога. За мен е важно, че ПАОК има много млади играчи. Ако успея да им помогна да се развият, значи ще съм направил нещо. Обичам да играя футбол. Вкарал съм много голове в кариерата си и сега основното е да помогна на ПАОК да побеждава, както се случи срещу АЕК. Ако това продължи, всички ще са доволни.

– ПАОК създава много положения, но вкарва малко от тях.

– Във футбола е добре да създаваш, това показва, че имаш качества. Да изпускаш, също е част от играта. Който не е играл футбол, той не е пропускал. Вярно е, че срещу АЕК трябваше да вкараме по-рано, да има повече от два гола, но важното е, че успяхме. Заслужавахме победата. Във футбола е така – играеш, пропускаш, вкарваш. Ще кажа пак – ако сме всички заедно, ако сме истински отбор, ще побеждаваме.

– Виждате ли се на върха на атаката на ПАОК?

– Вижте, за мен най-важен е отборът. Искам да помагам, да правя играта, да подавам на съотборниците си, за да вкарат те. Както вече казах -имам много голове в кариерата си. Тук съм за друго – да контролирам играта. А когато треньорът каже и когато съм готов, може да играя и изнесен напред

– Но вие в момента сте звездата на ПАОК, феновете очакват от вас да бележите.

– Разбира се, ще се радвам и да го направя. Но основното е да помагам, защото във футбола са необходими и асистенции. Тренирам усилено, давам всичко от себе, ще го правя във всеки мач и се надявам да съм от полза.

– Щастлив ли сте в Солун?

– А защо да не съм? Отборът е добър, има много млади играчи, което ме радва. Невероятна възможност е да играя при такава атмосфера и да участвам в Лига Европа. Отборът има шанс да постигне нещо специално.

– И все пак защо избрахте ПАОК, след като имахте много оферти от Западна Европа?

– В известна степен на избора ми повлия и близостта до България. Ей го е къде сме. Семейството ми е близо до мен. Хората в ПАОК ме искаха, бяха настоятелни и коректни. Всичко върви по план. Знам, че направих правилния избор.

– В отбора има и футболист, който е играл в България – Гари Родригес. Как се разбирате с него?

– Добре, както и с всички останали. Срещу АЕК Гари направи фантастичен мач. Момчето тренира здраво, дадоха му шанс да играе и той го използва по максимално най-добрия начин. Същото важи и за другите момчета. Те са много млади, така че бъдещето е пред тях. Освен това са доста талантливи.

– Следващият домакински мач е изключително тежък – срещу Борусия (Дортмунд) в Лига Европа. Вие имате богат опит в подобни сблъсъци. Може ли ПАОК да измъкне нещо?

– Няма лесни мачове. Срещу АЕК също беше трудно и пак ще бъде трудно. Всички очакват Дортмунд да победи. Те са фаворити, няма как. Следим ги, знаем, че играят фантастично в Бундеслигата. Имат много добри футболисти. Но пък ПАОК е много млад отбор, иска да се учи, иска да се развива. Това е възможност за момчетата да покажат срещу класни играчи какво представляват. Атмосферата отново ще е невероятна, така че ще видим.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене