Кошмар в Югозапада! 46 души са загинали при тежка катастрофа с автобус, сред тях 12 деца

Тежък инцидент! 46 души са загинали, след като пътнически автобус се е запалил тази нощ на автомагистрала „Струма“, съобщава NOVA.

Седем души са оцелели.

Момиче на 17 години и шестима възрастни са приети в болница „Пирогов“, каза за БТА д-Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в лечебното заведение. Няма опасност за живота им. Момичето и петима от възрастните са в Клиниката по изгаряния, един е насочен към Клиника по травматология.
Извършват се допълнителни изследвания на всички, допълни тя.

Пътувалите в автобуса са чужди граждани.

Огненият ад се е случил край  след 2 ч. в нощта на понеделник срещу вторник.

Главен комисар Николай Николов директор на ГДПБЗН заяви пред NOVA: „Какво точно се е случило, ще кажат следствените органи. Автобусът се удря в мантинелата, запалва се и 46 души загиват. 7 души са оцелели и се намират в „Пирогов“ в стабилно състояние.

Автобусът е с македонска регистрация,

влязъл е от Турция у нас“.

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че хората са били на екскурзия до Истанбул. Той уточни, че все още не е известна самоличността на пътниците, но потвърди, че

в превозното средство е имало и деца.

„Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, допълни Заев.

Директорът на ГД „Национална полиция сподели, цитиран от БГНЕС: „Първоначалната ни информация е, че са пътували 52 души заедно с водача. Автобусът е с македонска регистрация, водачът е македонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП „Капитан Андреево“ в 21.15 ч. вчера, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево“.

„Вследствие на пожара загинали са 45 човека. Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в „Пирогов“ без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство.

12 деца под 18-годишна възраст са загинали

при инцидента“, каза още Станев.

Участък от 50 метра от мантинелата на магистрала „Струма“ е разкъсан

при катастрофата на автобус, каза пред медиите кметът на Перник Станислав Владимиров. Той посочи, че участъкът е един от най-тежките в републиканската пътна мрежа.

„Настилката е била мокра, а на този участък често стават катастрофи. Тази част от пътя е с тежка денивелация и само с палеативни мерки това може да бъде преодоляно“, каза Владимиров. Той е бил уведомен за инцидента от дежурния в общината в 3 часа през нощта.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев,

делото на тежкия пътен инцидент е възложено на екип от следователи

от Национална следствена служба. Това каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева. На мястото е зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.

Автобусът, който се запали на магистрала „Струма“, е самокатастрофирал, предаде БТА, цитирайки информация от МВР. Движението по скоростния път е преустановено в двете посоки. Създадена е временна организация за движение през п.в. Долна Дикания и п.в. Даскалово.

Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирало. Същият автобус е влязъл от Република Северна Македония в България по посока Турция преди няколко дни. Според първоначална информация,

причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал.

Една от версиите е, че той се е ударил в мантинела. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил, или първо е станал самият пожар в превозното средство.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщават, че

движението по магистралата в участъка

от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя: е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел „Долна Диканя“ – път III-627 – Радомир, и път I-6  до пътен възел „Даскалово“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене