Задължиха селските кметове в община Дупница да броят и описват бездомните кучета, те негодуват

Със заповед на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев кметовете на селата са задължени за няколко дни да преброят бездомните кучета в населените места. Някои от кметовете негодуват срещу заповедта на кмета. Коментарите им бяха:

„Преди няколко месеца броихме конете по дворовете на хората, сега да броим бездомните кучата, даже трябва да записваме в списък от какъв пол са, с какво окраска са и дали са кастрирани. Ние не сме ветеринари. Чудят се с каква работа да ни натоварят, която не е наша“, роптаят кметовете.

Репортер на „Струма“ се свърза с Мариана Димитрова, кмет на най-голямото село в общината – Крайници. Тя коментира ситуацията така:

„Взела съм една тетрадка и като се движа по селото и видя куче, го описвам. До момента съм записала 13 кучета. Направи ми впечатление, че се пускат кучета от бусове, които спират на Самоковско шосе. Животните са упоени и уплашени. Имат ушни марки, което според мен означава, че са от приют в друга община. Ние ги броим, от приюта в Дупница ги прибират, а в същото време от други общини ни докарват нови кучета. Всички в селото познават местните бездомни кучета“, категорична е Димитрова.

Колежката й, кметицата на съседното с. Яхиново с население около 2000 души – Софка Скоклева, пък обяснява, че няма време от кметски дела да обикаля по улиците и да търси бездомни кучета. „Времето е студено и кучетата се крият, не се разхождат по улиците, не мога да ги търся къде са се приютили. Ако някой от селото иска да съобщи за бездомно куче, да дойде в кметството, да го опише по пол и окраска, ще го запиша. От общината ни изискват списъци на бездомните кучета, нямам време да броя и кучетата в селото“, категорична е тя.

От приют за бездомни кучета в Дупница обявиха, че търсят доброволци за залавяне на бездомни кучета, които ще бъдат кастрирани, обезпаразитени и върнати отново на местата, на които са били открити. До момента никой не е изявил желание за тази дейност.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене