И през тази година Българското дружеството за защита на птиците – Гоце Делчев, разви разнообразна и много полезна дейност

БДЗП – Гоце Делчев, с ползотворна дейност и през 2021 година

То участваше в национални и местни инициативи

И през тази година Българското дружеството за защита на птиците – Гоце Делчев, разви разнообразна и много полезна дейност. То се включи в редица национални и международни инициативи, разработи и свои.

Годината започна с участие в Среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Чрез него беше проследена динамиката на популациите на зимуващите водолюбиви птици по поречието на река Места и язовир Доспат.

Местните природолюбители се включиха и в кампанията „Ние броим врабчетата – 5“ за оценяване състоянието на трите най-често срещани вида врабчета в България – домашно, полско и испанско.
На местно ниво преброяването беше подкрепено от читалище „Изгрев 1930“, сдружение „Ветеринари в действие“. Ученици от трите основни училища в Гоце Делчев и възпитаници на  ДГ„Джани Родари“ брояха врабчета и лазаруваха.

На доброволни начала беше и участието в схемата за мониторинг на широкоразпространените видове птици, която се провежда от 2004 година насам.

За трета поредна година гоцеделчевските природозащитници участваха в осъществяването на  проект „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“. Тази година проучването се извърши основно на територията на област Кюстендил.

От съществено значение е и участието им в проучванията на гнездящите птици в България. Те проучиха повече от 100 км, а събраните данни ще бъдат използвани за изготвянето на второто издание на Атласа на гнездящите и зимуващите видове птици в България. Изследваните местообитания са на територията на общините Хаджидимово, Сатовча, Гърмен, Сандански и Доспат.

Доброволци от клона на Дружеството в Гоце Делчев се включиха в търсене на птици по „Via Aristotelis“, втория по значение миграционен път за птиците в България, който минава по долините на реките Струма и Места. Заедно с писателката Капка Касабова, те посетиха много места и наблюдаваха интересни видове птици, между които белочела сврачка, орел змияр, белоглав лешояд, осояд, пчелояд и др.

През месец октомври местните природозащитници се включиха в Европейските дни на птиците. Това направиха чрез наблюдение на птици, мултимедийна презентация, поход до местността „Рибарниците“- най-богатото място на птици в община Гоце Делчев. Мероприятията бяха подкрепени от  читалище „Изгрев 1930“, община Гоце Делчев , Интеракт клуб и Ротари клуб – Гоце Делчев, ДГ „Джани Родари“.

Гоцеделчевци се включиха и в кампанията на Българското дружество за защита на птиците „Зрънце любов“ за зимно подхранване на пойните птици, която се провежда за 13 поредна година.

Много са и осъществените местни инициативи. За шеста поредна година малки и големи можеха да наблюдават живота на щъркелите чрез пускане на онлайн камерата за наблюдение на щъркелово гнездо в с. Баничан.
Наблюдението има не само образователен характер, но и научна стойност.

През годината беше поставено начало на кампанията „Осинови щъркелово гнездо -3“ съвместно с читалище „Изгрев 1930“ в с. Баничан. Освен новите осиновители, които се включиха в кампанията и поеха грижите за гнезда в град Гоце Делчев и селата Балдево и Огняново, започна набирането на средства за изработване на нови щъркелови платформи. Благодарение на кампанията бяха изработени и поставени 20 нови платформи, с които се обезопасиха рискови щъркелови гнезда на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.
За кампанията бяха дарени парични средства в размер на 890 лв., както и платформи от фирми и жители на трите общини. Включиха се и българи, живеещи в чужбина. Не останаха безучастни децата и техните възпитатели от ДГ „Радост“ в Гоце Делчев.

Най- ползотворно сътрудничество БДЗП – Гоце Делчев, поддържа с НЧ „Изгрев – 1930“ в село Баничан. През месец август те заедно посрещнаха в Баничан група туристи от Централна Азия и Източна Европа, показаха им част от културните символи на селото, плетените шарени чорапи, пищюмалите и уникалната везана карта, разказаха им за птичето разнообразие в защитена зона „Места“, част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“ и второстепенния прелетен път в България – „Виа Аристотелис“.
За посрещането на далечните гости съдейства сдружение „Ветеринари в действие“. А когато същото сдружение инициира почистване на битови отпадъци в района, природолюбителите почистиха района на село Баничан. Към тях се присъединиха и дечица, които милеят за своето населено място.

Заедно с читалище „Изгрев 1930“, БДЗП – Гоце Делчев, постави началото на изграждането на „Обсерватория за наблюдение на птици“ в село Баничан. Тя включва площадка за наблюдение на птици и кът за отдих, които ще бъдат използвани за обучения, семинари, курсове и еко туризъм, които да представят красотата и значението на района, в който живеем, като подобрят неговото устойчиво развитие и качеството на живот на местната общност.

Към идеята за обсерватория се присъединиха много съмишленици – кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, ДГС – Гоце Делчев, ЮЗДП, Клуб по здравословен начин на живот „Next Level“, Надя Карамфилова, БДЗП, както и световноизвестната писателка Капка Касабова, която направи щедро дарение.

Хората в Гоцеделчевско уважават труда на местните природозащитници и високо ценят приноса на Димитър Попов, който оглавява клона на БДЗП в града. При необходимост те винаги се обръщат към него за съвет и помощ.От началото на годината са му изпратили 55 сигнала за пострадали диви птици. От тях 37 птици са получили втори шанс и са били освободени в дивата природа. Допълнително са постъпили 20 сигнала за повредени изкуствени платформи или паднали щъркелови гнезда.

БДЗП- Гоце Делчев, благодари на всички хора, загрижени за съдбата на птиците, и на всички медии, които отразяват инициативите на природозащитниците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене