Започна търсенето на работна ръка в курортните общини Банско и Разлог

5000 души ще бъдат наети през предстоящия зимен сезон на работа в двете курортни общини Банско и Разлог. Толкова работници търси туристическият бранш в региона. Предпочитанията са за млади и образовани хора, които вече имат опит в тази сфера. Повече от наетите ще бъдат младежи, които през лятото са работили на българското Черноморие.

Ще се наемат хора от цялата страна, но най-много обаче ще са наетите от Пиринския край, където със сигурност ще падне нивото на безработица. Това важи най-много за близките до курортите общини Симитли, Белица и Якоруда.

„Специализираната трудова борса, която организираме в последните години в Разлог, намира все повече последователи. Повишава се интересът и на работодателите, и на работниците.  Причината е, че на трудовите борси се осъществява пряк и непосредствен контакт, има диалог между работодателите и търсещите работа лица. Тази година борсата ще е на 13 октомври, очакваме потвърждение от работодателите колко работни места ще обявят и за какви длъжности”, коментира Станислава Поповска, директор на Агенцията по заетостта в Пиринския край.

На място се договорят за условията и за заплащането бизнесмените и бъдещите им служители. Всеки си подбира подходящ персонал за своята фирма. Доста от хотелските комплекси имат постоянна работна ръка, която през лятото е по морето, а зимата е тук.

Хотелиерите търсят рецепционисти, готвачи, сервитьори, масажисти, рехабилитатори. Стопаните на механи и заведения също се оглеждат за добри бармани, келнери и готвачи. При наемане на работа през зимния туристически сезон с предимство ще бъдат хората, които знаят чужд език.

Пред работодателите все още стои основният проблем на ниско квалифицираните кадри. Това налага голяма част от хотелите да принуждават своите служители да съчетават повече от една длъжност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене