Съдят жена за купуване на гласове в Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Й.В., привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея престъпление – купуване на гласове. През септември 2019 г. обвиняемата работела като организатор експедиция във фирма с офис в Благоевград.

На 20-и септември тя била на работното си място с няколко колеги. Й.В. предложила на трима от тях по 50 лева с цел склоняване да упражнят избирателното право на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 27.10.2019 г., в полза на определен кандидат. Те следвало да й предоставят имената си и ЕГН. На въпроса им колко гласа са необходими за избирането на конкретното лице, Й.В. посочила – 250.

Управителят на дружеството чула разговора и се намесила, като изразила недоволството си в офиса да се правят такива предложения. Колегите на обвиняемата не се съгласили да предоставят личните си данни и да получат имотна облага за гласуване в полза на определен кандидат за общински съветник в община Благоевград.

Бил подаден сигнал до Централна избирателна комисия, станал повод за извършване на проверка и образуване на наказателно производство. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене