Как снимката на Айше Емин от Рибново стана най-успешният предизборен плакат

Има ли пробив в етническия вот след парламентарните избори на 14 ноември? Повод да си зададем този въпрос е една снимка на млада жена от Рибново, обявила явно в социалните мрежи, че гласува за „Демократична България“.

Тази снимка, направена на терасата в семейната къща на Айше и Мустафа Емин, имаше хиляди споделяния и неволно се оказа най-успешният предизборен плакат. А всъщност е направена по повод годишнина на младото семейство. Те са високо образовани хора, завършили Висшия ислямски институт в София, а след това и Софийския университет. Имат семеен бизнес в столицата и две деца.

Готовността на хората от смесените райони да излязат от модела на страха и зависимостите по време на избори и неготовността на партиите да видят тези процеси на трансформация коментира пред БНР Мустафа Емин, който е част от Националния съвет на „Да, България“.

„2017 година аз станах учредител на „Да, България“. Имаме последователна политика в смесените райони да се опитаме чрез политики на идеите да развием тези населени места. Ние сме претърпели много упреци от хора, които са на високи постове в обществения, политическия и духовния живот на българските мюсюлмани“, каза той и обясни, че предизборната мобилизация на хората от тези региони минава през много специфични ниши и зависимостите са много.

Според него в националните политически формации липсва експертиза, свързана с малцинствата:

„Експерти, които да могат да разработят ясни партийни стратегии как да се проникне в тези региони. Хората там се считат за непредставени“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене