Заселването на зубри в Източните Родопи продължава

Фондация „По-диви Родопи“ е паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe. Една от целите на екипа е възстановяване на популацията на зубри в Централна и Източна Европа – Нидерландия, Германия, Полша, Беларус.

Зубърът, наричан още европейски бизон, е едър бозайник от разред Чифтокопитни. Той има важна роля за екоравновесието и за опазването на гората. Зубрите са горски животни, които се хранят с храсти и други изсъхнали растения. Без едрите тревопасни животни, гората ще стане прекалено гъста. Тези видове живеят в социална група и в матриархат, а размножаването е бавен процес, тъй като женската ражда през една година. Христо Христов от фондация „По-диви Родопи“ коментира:

Целта на връщането на зубрите е да възстановим и запазим този изчезнал вид на наша територия. Връщането на зубрите в Източни Европа благоприятства и туризма. Има възможност туристи да наблюдават дивите животни в тяхната естествена среда, като се организират специални излети.

Интересен факт за този вид е, че възрастните мъжки сами се отделят от стадото и живеят самостоятелно, а в групата остават само женските и малките мъжки.

Фондацията води непрекъснати разговори с различни зоопаркове от Полша, откъдето да могат да изпратят зубри за нашата страна. Това се очаква да се случи през зимата. Очакванията на специалистите са броят им в Европа да достигне 4000.

Адаптацията не е лесен процес, продължава около две години и се извършва под строг ред на заселване. Този процес се прилага най-често с животни на възраст до две години. Експертите наблюдават какъв имунитет ще развие животното и дали новите попълнения няма да бъдат отхвърлени от старите.

Зубърът по закон е бил собственост на полските крале, литовските князе и руските царе. Крал Зигмунт II Августвъвежда смъртно наказание за убиването на зубри в средата на 16 век.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене