С глоби Мелник спря нашествие на крави в историческите находки на града

„Жителите на Мелник си отдъхнаха от атаките на стадо крави. Животните от няколко дни не са стъпвали в най-малкия ни град, след като съсипваха дълго време исторически находки и частни имоти в националния археологически резерват. Как успяха местните хора да спрат тази напаст? Оказа се, че една глоба може да спре инвазията на крави в населеното място. Поне засега!

„Взехме мерки, тъй като се бяхме превърнали в кравари. Животните, които са собственост на фермер от село Златолист, ходеха навсякъде, пуснати бяха без надзор. Стигаха дори до центъра на Мелник. Наложихме санкция на техния собственик, след като комисия установи, че животните са оставени без надзор. Глобата бе 500 лева. Оказа се, че като бръкнеш в джоба на българина, чак тогава се усеще, че греши и причинява неудобство на останалите”, заяви за Илинден Прес кметският наместник на Мелник – Александър Филипов.

Той бе категоричен, че щом животновъдите взимат субсидии, то те са задължени са да полагат грижи за животните, а не да ги пускат сводобно да съсипват частни имоти и исторически забележителности в Мелник. „Това няма да го търпим повече. При следващо провинение ще има нова глоба. Трябва да се промени законът и санкциите за такива провинения да са по-високи”, категоричен е кметският управник.

Той разкри, че четириногите са насели щети на най-големия средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Пантанаса“. Той е построен от прочутия деспот Алексий Слав от българската царска династия на Асеневци, който е бил погребан заедно със семейството си в него. Гробовете им бяха разкрити през 2012 година от археологическия екип на проф. д.и.н. Виолета Нешева.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене