Нови правила за пътуване в ЕС от догодина! Пригответе се за…

Подобрената система ще сложи край на печатите в паспортите

Пътешествениците, пристигащи на границите на Европейския съюз следващата година, ще се сблъскат с нова система за граничен контрол.

С цел затягане на сигурността на континента, ще бъдат инсталирани скенери за електронни паспорти, с които ще се проверява статута на граждани на страни извън съюза, включително британци, американци и австралийци, съобщава „Евронюз“.

Новата Система вход-изход (EES), която се разработва от 2016 г., ще замени настоящата система, при която гранични служители слагат печати на паспортите.

Системата ще е позната за хората, свикнали да ползват биометричните скенери на летищата. Но там, където сега само проверяват дали лицето ви е същото като на снимката, EES ще изчислява няколко неща, включително колко дълго имате право да останете в ЕС.

Няма промяна във визовия режим за посетители, така че максималният престой, който ще бъде отбелязан, е 90 дни (при краткосрочно пребиваване) или колкото позволява визата ви.

Гражданите на държави, които не са членки на ЕС, но се намират в Шенгенската зона, няма да се налага да използват новата система. „Техните лични данни няма да бъде регистрирани в EES. Достатъчно е притежателите на такива документи да ги представят пред граничните служители, за да удостовеврят своя статут“, посочват от Европейската комисия пред “The Local”.

EES ще действа само на външните граници на ЕС – например когато един британец пътува от Великобритания до Франция, но не и когато се придвижва от Франция към Италия.

EES се описва като „ъпдейт“ на мерките за безопасност, който ще ускори влизането на пътуващитек, но несъмнено ще затегне контрола по европейските граници.

Освен че ще засичат колко дълго пътуващите могат да останат, скенерите ще проверяват дали паспортът им е бил е бил засичан при нарушения на миграционните закони, например престой по-дълъг от посоченото във визата.

Европейската комисия посочва, че EES ще „позволи по-добро засичане на откраднати самоличности и хора, които остават по-дълго от позволеното време“.

Така ще има обмяна на информация между страните-членки на ЕС за самоличността на престъпници и разузнавателни данни, които ще бъдат споделян с правосъдните власти и консулските служби за издаване на визи, както и с Европол.

Освен това скенерите ще сложат край на постоянното подпечатване на паспортите на хората, които не са от ЕС, но живеят там. От този проблем се оплакват най-много британците след Брекзит.

Очаква се EES да бъде въведена в първите месеци на 2022 г. след отлагането на старта заради пандемията.

С тази мярка гражданите на държави извън ЕС ще бъдат таксувани 7 евро за влизане в границите на съюза.

pochivka.blitz.bg 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене