Без подписване на информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19

От днес нататък няма да се изисква писмено съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

„Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване”, каза той, цитиран от NOVA.

„Досега системата за сертификати не позволяваше да се издават такива за повторно преболедувал. От днес това вече е факт. По предложение на проф. Кожухарова утвърдих дефиниция, която казва, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекция, ако има втора – това се счита за повторно заболяване и реинфекция”, съобщи още Кацаров.

Той обави, че от вторник пускат и открита телефонна линия, на която лекари от Медицинския университет в София ще отговарят на въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията.

„Ако спазваме всички въведени към момента мерки, които очевидно работят, би трябвало да очакваме подобряване на епидемичната ситуация занапред”, коментира Кацаров.

„Гледах вчера президентския дебат. Огорчих се от казаното от проф. Анастас Герджиков, защото то не отговаря на истината. Той каза, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите. Това не е вярно. Всички средства са изплатени на лечебните заведения до стотинка. Вероятно следващата седмица Министерският съвет ще гласува допълнителни средства за работещите на първа линия”, заяви здравният министър.

Той опроверга и твърдението на Герджиков, че лечебните заведения нямат лекарства. „Още на 1 септември издадох заповед за забрана на износа на лекарства, които се използват за лечение на COVID-19. Досега не е имало никакъв проблем с което и да е било лекарство”, категоричен бе Кацаров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене