ГЕРБ-СДС печели вота в Пиринско, ясно е къде отиват 10 мандата, един е плаващ

Коалиция „ГЕРБ-СДС” не допусна пробив от новата партия „Продължаваме промяната” и отново е първа политическа сила в Пиринския край, както и на предните два избора за Народно събрание. Хората на Бойко Борисов в областта получиха 30 791 гласа, което е 26,59%. На второ място е формацията на Кирил Петков и Асен Василев с 8000 гласа по-малко – 22 791, което прави 19,68%. На трето място е ДПС с 19 068 гласа /16,47%/, четвърти е ПП „Има такъв народ” с 12 014 гласа /10,38%/. „БСП за България” е чак на петото място с 11 208 гласа /9,68%. Шеста е „Демократична България” с малко над 4% – 4,34% или 5026 гласа.

Разпределението на 11-те мандата обаче не е на 100% сигурно. Най-вероятно „ГЕРБ-СДС” ще вземе три мандата – депутати ще са последният в листата Стефан Апостолов от Симигли, който има рекордните и този път 6763 преференции, водачът на листата Росен Желязков, както и Костадин Стойков от Петрич, който е с 3430 преференции. С два мандата ще е ПП „Продължаваме промяната” – в НС влизат водачът Андрей Гюров и вторият Владимир Табутов. Два мандата има и ДПС – водачът Делян Певски и подгласникът му Халил Летифов. ПП „Има такъв народ” има един сигурен мандат. Тук водач на листата е Виктория Василева, но тя води листата и в област Кюстендил. Ако влезе от Кюстендилско, то депутат става Анита Коцелова от Петрич, която събра 1425 преференции.

„БСП за България” остава с един мандат – на водача проф. Георги Михайлов, с най-много преференции иначе е зам.-кметът на община Гоце Делчев – Богдан Боцев. С един мандат най-вероятно ще се сдобие „Демократична България” – на водача Иван Димитров. Не се знае обаче къде ще отиде последният мандат към момента. Никой не се наема да каже категорично кой ще го спечели. Надежди има и за „ГЕРБ-СДС”, където депутат може да стане Александър Мацурев от Банско, който е с 2572 преференции, и за „Продължаваме промяната”, и за ДПС, и за „Има такъв народ”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене