Шпигел: Нова антикорупционна партия спечели изненадващо изборите в България

След третите поред парламентарни избори в рамките на една година застоят в България най-после може да бъде преодолян. Партия „Продължаваме промяната” се представи значително по-добре от очакваното, коментира германският „Шпигел” проведените вчера в България парламентарни избори.

Изненадващо нова антикорупционна партия спечели парламентарните избори в България. При третите за тази година избори партия „Продължаваме промяната” (ПП) спечели 25% от гласовете – много повече, отколкото прогнозираха допитванията. Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов се класира на второ място с 22%, сочат междинните резултати. Очаква се окончателните резултати да станат ясни в рамките на тази седмица, пише изданието.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков е вероятният бъдещ премиер. Петков ще се стреми към коалиция без ГЕРБ. Възпитаникът на елитния американски университет Харвард от май до септември беше министър на икономиката в служебното правителство. Общо седем партии успяха да преодолеят 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Третите в рамките на една година парламентарни избори трябваше да се проведат, тъй като избраното през юли Народно събрание не успя да излъчи управляващо мнозинство. Ако отново не бъде възможно да се преодолее политическият застой и да се създаде действащо правителство, това ще се отрази на плановете на страната да въведе еврото до 2024 г.

Радев затвърждава позициите си на президентските избори

При проведените по същото време избори за президент държавният глава Румен Радев спечели убедително първия рунд. Със спечелените 49% от гласовете той изпусна за малко абсолютното мнозинство. Това означава, че вероятно следващата седмица ще има балотаж между Радев и Анастас Герджиков, който зае второто място. За ректора на Софийския университет гласуваха около 22% от гласоподавателите, съобщи днес Централната избирателна комисия. Очаква се официалният резултат да стане известен до няколко дни.

Балотажът е необходим и заради ниската избирателна активност по време на първия тур. Бившият военен пилот и шеф на военновъздушните сили Радев се ползва преди всичко с подкрепата на социалистите и на протестните партии. Герджиков се кандидатира като независим кандидат, който беше подкрепен от партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Радев многократно обвини Борисов в лошо управление и корупция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене