Ковидните отделения в МБАЛ – Благоевград остават пълни

Поне 30 зелени сертификата на база изследвания за антитела за коронавирус са издадени в изнесения пункт  на общинския медицински център, базиран в МОЛ-а в центъра на Благоевград, съобщи за „Струма“ шефката отделението по трансфузионна хематология д-р Бойка Маринова. Това са данните за петък и събота, към които, ако се прибавят и кръвните тестове, направени и в лабораторията на поликлиниката, то общият брой на сертификатите, издадени от общинския медицински център, е над 80 за двата дни.

Инициативата за изнесения пункт в МОЛ „Ларго” е на бизнесмена Георги Тозев, който предостави безплатно място в сградата на медицинските власти. Засега се правят бързи антигенни тестове и за антитела, но идеята е да започнат да се поставят и ваксини, макар че на този етап все още няма разрешение за това, добави д-р Маринова. По този начин ще се подпомогне и буксуващия процес на имунизация, който затъна в блатото на конспиративни и антиваксърски теории извън медицинската логика и всякакви научни доказателства.

Ваксините остават най-мощното оръжие срещу опасния коронавирус, категорични са лекарите, а в България има достатъчно количество от предпочитаните иРНК ваксини, напомниха медиците. Важно е да се знае, че ваксините срещу Covid-19 с информационна РНК не съдържат коронавирус, а дават на нашия организъм „инструкция за изграждане“ на така наречения спайк протеин. Вследствие се образуват антитела срещу протеиновите шипчета на вируса. Така придобиваме предпазващ имунен отговор, който ни защитава, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Информационната РНК от ваксината се разгражда в тялото за няколко дни и не влияе върху човешката ДНК, а технологията за създаване на иРНК ваксина е разработвана в продължение на няколко десетилетия. Никоя от одобрените за употреба ваксини не съдържа тежки метали, включително живак. Ваксините срещу коронавируса се използват както за индивидуална защита срещу заболяване от Covid-19, така и за опазване на общественото здраве.

В Благоевградска област към момента броят на поставените ваксини е 105 846, като 56 302 са лицата със завършен ваксинационен курс. Допълнителни или така наречените бустерни дози са си поставили 1047 души от областта.

Иначе размахът на четвъртата ковидна вълна продължава да е голям, броят на заразените не спада, като за последните два дни са регистрирани 223 нови случая в Пиринско. Ситуацията в болниците остава тежка, ковидните отделения са пълни. 117 бяха вчера заетите легла с болни от коронавирус в МБАЛ – Благоевград, като в реанимация са 11 пациенти в тежко състояние.

„Във вътрешно отделение се лекуват 30 болни с Ковид-19, а в „Уши, нос, гърло“ са 14“, каза завеждащият д-р Румен Кондев, който и в неделния ден беше на визитация в двете отделения, а в следобедните часове намери „прозорец“, за да упражни избирателното си право.

През ковидните отделения на болницата вчера мина подвижна избирателна урна, като пациентите гласуваха с хартиени бюлетини, както и на предишните избори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене